Man verzet zich bij aanhouding

Oostrum | Een 27-jarige man uit Oostrum is maandagmiddag aangehouden, omdat hij zich hevig verzette toen agenten hem aanspraken op zijn gedrag. Even daarvoor reed de man op zijn fiets een fietsster van de weg. De vrouw kwam daarbij ten val, maar raakte niet gewond.

Het voorval gebeurde op het fietspad langs de N271 tussen de rotonde en varkenshandel Camps. De verdachte ging tijdens zijn fietstocht verbaal tekeer tegen voorbijgangers en andere weggebruikers.

Het voorval werd gemeld bij de politie en toen agenten poolshoogte namen, spraken zij de man aan.

Daarbij verzette hij zich volgens een woordvoerder van de politie hevig. "Hij is meegenomen naar het politiebureau." Het slachtoffer meldde zich later bij de politie. Zij raakte niet gewond. Mogelijk is haar fiets wel beschadigd, maar dat wordt nog onderzocht.


Processierups: te weinig vijanden

VENRAY | De eikenprocessierups heeft te weinig natuurlijke vijanden meer. Dat is, naast het warme en vochtige voorjaar, een belangrijke oorzaak van de sterke toename van overlast van de rups.

Wethouder Carla Brugman (Venray Lokaal) zei donderdag in de raadsvergadering dat het met bloemen inzaaien van bermen moet bijdragen aan een toename van insecten. Lieveheersbeestjes en roofwantsen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Ze eten de larven op. Dat is een effectieve bestrijdingsmethode dan het preventief bespuiten van de eikenbomen.

Op vragen van Guus Reintjes (CDA) antwoordde Brugman dat alle 3662 eikenbomen in de gemeente van tevoren zijn behandeld tegen de rups. Het mocht niet baten. "In sommige gemeenten in Oost- en Zuid-Nederland zijn er wel het tienvoudige aantal meldingen."

Brugman erkent dat het ingeschakelde bestrijdingsbedrijf uit Mill niet aan de contractuele verplichting kan voldoen om binnen vier dagen actie te ondernemen. "De aannemer redt het niet. De afspraak is dat ze twee dagen per week naar Venray komen. De gemeente bepaalt de prioritering. Scholen, speeltuinen en plaatsen waar veel mensen komen krijgen voorrang. Zoals veelgebruikte wandel- en fietsroutes. Door de gigantische toename zijn er locaties die blijven liggen. Dat is niet wenselijk."

Reintjes vroeg of de rupsen niet op een andere manier uit de bomen gehaald kunnen worden. Nu worden ze eerst opgezogen, verbrand en dan afgevoerd. Volgens Brugman is het handmatig verwijderen van de rupsen te gevaarlijk voor de werknemers en bovendien worden eitjes gemorst. Bij verbranding aan de boom gaan haartjes verwaaien waardoor er toch weer overlast ontstaat. "Die methoden leveren niet veel op", aldus Brugman.


PvdA en SP: bieb overeind houden

VENRAY | PvdA en SP vinden dat de verhuizing van de bibliotheek naar het winkelcentrum niet meer de hoogste prioriteit heeft.

"Het belangrijkste is nu dat we deze voorziening overeind houden", zei Henk Bisschops (PvdA) dinsdag in de raadsvergadering. "Daarna komt pas de nieuwe huisvesting." De nieuwe coalitie CDA, D66 en Venray Lokaal spreekt in het coalitieakkoord alleen over de verplaatsing van de bibliotheek. Het leegstaande pand van Albert Heijn is de beoogde locatie. Onlangs werd bekend dat BiblioNu in financiële problemen verkeert. Vooral vanwege drie langdurig zieke werknemers. Jan Hendriks (SP) wees op het belang van de bibliotheek. "De financiële nood heeft prioriteit nummer één. De SP wil er geld insteken", aldus Hendriks.


CDA: zorgen over sloop St. Anna

VENRAY | Het CDA toonde zich dinsdag in de raadsvergadering bezorgd over de herontwikkeling van het St. Annaterrein.

Door de miljoenenverliezen gaat de nieuwe eigenaar Renschdael Groep mogelijk meer gebouwen slopen dan aanvankelijk de bedoeling was. "We ontvangen bezorgde signalen uit de Venrayse samenleving", zei Toon Loonen (CDA) dinsdag in de raadsvergadering. "We hebben alle vertrouwen in de nieuwe eigenaar. Maar er dreigen nu vanwege financiële argumenten toch meer monumentale gebouwen te worden gesloopt. We willen de vinger aan de pols houden en voorkomen dat St. Anna het unieke karakter gaat verliezen", aldus Loonen, die het college opriep hierop toe te zien en in overleg te gaan met de eigenaar.


Voorjaarsnota snel afgehandeld

VENRAY | Slechts zestien minuten duurde dinsdag de behandeling van de voorjaarsnota in de gemeenteraad.

Het stond in schril contrast met de marathonzittingen van de laatste jaren. Een jaar geleden deed de raad er nog zes uur over. Vanwege de verkiezingen en de coalitievorming was het ditmaal een beleidsarme voorjaarsnota. Burgemeester Hans Gilissen kondigde vooraf aan dat iedere partij vijf minuten spreektijd had. Alleen CDA, Venray Lokaal en VVD namen de moeite uitgebreider, ieder circa vier minuten, op de meerjarenbegroting in te gaan.

Samenwerking had binnen een minuut zijn zegje gedaan, terwijl D66, ProVenray, PvdA en SP hun beurt helemaal voorbij lieten gaan.