'Coalitieakkoord is niet concreet'

VENRAY | Terwijl CDA, D66 en Venray Lokaal zich als coalitiepartners dik tevreden toonden met het akkoord, kraakten vooral de oppositiepartijen Samenwerking en VVD harde noten.

Door Henk Willemssen

"Veel woorden, maar weinig concreet", zei Martin Leenders (Samenwerking) dinsdag in de raadsvergadering. Harrie van Oosterhout (VVD) miste meetbare doelstellingen. "Anders verdwalen we in de waan van de dag." De VVD'er uitte al eerder zijn ongerustheid over de slechte dekking van de brandweer in Venray. Van Oosterhout zei nu dat alle hulpdiensten kampen met trage uitruktijden. "Veiligheid is een kerntaak. Het gaat niet de goede kant op", meende de VVD-fractieleider. Hij vond de veiligheidsparagraaf ondermaats. "Te veel vaagheden. Ik kan er weinig van bakken. Wat is de visie", vroeg hij zich af. Samenwerking, na acht jaar terug in de oppositie, richtte zijn pijlen op D66 en Venray Lokaal. Martin Leenders haalde aan dat Samenwerking een oppositierol vervulde binnen de coalitie. "Die rol zal Venray Lokaal niet pakken", stelde Leenders die Venray Lokaal een 'dubbele moraal' verweet. "Van pitbull naar schoothondje." Samenwerking voorspelde ongevallen binnen de coalitie waarbij D66 'pleisters moet plakken'.

De linkse oppositie PvdA, ProVenray en SP was positiever. Henk Bisschops (PvdA) prees het groene karakter met mogelijk bladkorven en windmolens. Jan Hendriks (SP) vond de invloed van D66 en Venray Lokaal duidelijk zichtbaar. "Het CDA heeft bij duurzaamheid een kentering gemaakt", zei Hendriks. Bisschops sprak van een trendbreuk. Joep Gielens (ProVenray) vond het akkoord niet concreet genoeg. "Te veel algemeenheden", aldus Gielens, die hoopte dat de coalitie openstaat voor argumenten uit de oppositiehoek. Gielens haastte te zeggen dat ProVenray op 22 mei niet tegen de nieuwe wethouders stemde. Hij wilde weten welke partij 'er blijkbaar geen vertrouwen in heeft'. Daar stak burgemeester Hans Gilissen een stokje voor omdat de stemming anoniem is.

Daan Janssen (D66) was in zijn nopjes. "Een D66-lid zei dat dit coalitieakkoord ons verkiezingsprogramma had kunnen zijn." Janssen prees de energietransitie en huisvesting van arbeidsmigranten. Tini Zandbergen (Venray Lokaal) reageerde dat zijn partij zeker geen schoothondje zal zijn. "Samenwerking was zuur", vond hij. "We blijven het college positief-kritisch volgen." Toon Loonen (CDA) zei dat bij heikele thema's zoals windmolens en huisvesting arbeidsmigranten de oplossing 'breed gedragen' moet zijn. De CDA'er erkende dat burgers hogere eisen stellen aan veiligheid en een schoon leefmilieu.