Wethouder Anne Thielen feliciteerde alle geslaagden.
Wethouder Anne Thielen feliciteerde alle geslaagden. Foto: eigen foto

Feest inburgeraars

Venray | In het afgelopen schooljaar slaagden zestig inburgeraars bij Kusters scholing & training in Venray voor hun inburgeringscursus (taalniveau A2) of voor het Staatsexamen NT2 Programma I (taalniveau B1) of Programma II (taalniveau B2).

Vorige week donderdag zijn de geslaagden in het Odapark in Venray in het zonnetje gezet. Anne Thielen, wethouder gemeente Venray, opende het feest geopend en feliciteerde alle geslaagden vervolgens met hun behaalde resultaat. Daarna werden de geslaagden door hun eigen docent persoonlijk gefeliciteerd.

De geslaagden komen uit diverse landen, zoals Syrië, Eritrea, Marokko, Jamaica, Indonesië, Rusland, Filipijnen, Irak, Malawi, Afghanistan en Ghana. De geslaagden komen niet alleen uit de gemeente Venray, maar ook uit Horst, Venlo, Boxmeer, Sint Anthonis, Peel & Maas, Bergen en Uden. "Meer dan de helft van de geslaagden komt uit een andere gemeente. Zij kiezen bewust voor de kleinschaligheid, kleine groepen, kwaliteit en persoonlijke aandacht die ze hier krijgen", vertelt Wouter Schambergen, directeur en tevens trainer/docent bij Kusters scholing & training.

Na de inburgering start de volgende fase in het nieuwe leven in Nederland. "De meeste geslaagden hebben inmiddels betaald werk gevonden. Ook volgt een tiental geslaagden een opleiding op mbo- of hbo-niveau. Eén deelnemer studeert nu aan een universiteit. De rest is nu hard op zoek naar een betaalde baan en doet bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een stage. Over vluchtelingen en de inburgering wordt in de media vaak met een negatieve klank geschreven. Bij onze groep geslaagden herken ik dit beeld absoluut niet. We zijn supertrots op onze geslaagden en de resultaten die zij na de inburgering al hebben behaald", vertelt Wouter Schambergen.

"De oorlog, de vlucht en het verlaten van huis en haard laten diepe sporen na. De start in een nieuw land en het leren van de taal kost tijd. Als mensen eenmaal in Nederland 'geland' zijn zien we dat ze erg gemotiveerd zijn om aan een nieuwe toekomst te werken. De taal is en blijft van essentieel belang om werk te vinden, maar vooral om werk te behouden. In nauwe samenwerking met de gemeentes zoeken wij samen naar een realistische aansluiting op de arbeidsmarkt. Als het wenselijk is, begeleiden we deze mensen ook bij hun nieuwe start bij een werkgever. Al met al ben ik van mening dat het er in Venray een stuk rooskleuriger voor staat dan in de landelijke media wordt geschreven."