Met gerust hart de natuur in

Venray | Recreanten kunnen ondanks de droogte volop genieten van de natuur in de regio Venray. Wel vraagt brandweer Limburg-Noord mensen om extra alert te zijn tijdens een wandeling door het bos of over de heide.

Door de aanhoudende droogte zijn onder meer Nationaal Park de Maasduinen en Nationaal Park de Meinweg kurkdroog. Het gevaar op natuurbranden is dan ook groot. De brandweer volgt de droogteontwikkelingen op de voet. Mocht er brand ontstaan, dan rukt de brandweer met extra manschappen en materieel uit. Ondanks het verhoogde risico op natuurbranden kunnen mensen volgens de brandweer met een gerust hart de natuur in.

Daar sluit Andy Liebrand, boswachter bij Staatsbosbeheer, zich bij aan. "Deze week liep ik met een schoolklas door het loofbos en in de schaduw was het heerlijk. Het waaide een beetje en we stonden echt te genieten. In veel woningen is het nu ontzettend warm, dus je kunt beter gaan wandelen en genieten van de natuur." Volgens Liebrand kan de natuur zich aanpassen. "Pas als we jarenlang droge zomers krijgen wordt het schadelijk. Op dit moment zien we bijvoorbeeld heel veel vlinders. Deze dieren gedijen goed bij dit weer. Andere dieren en insecten zien we dan weer minder. Ook de runderen passen zich uitstekend aan. Ze gaan bijvoorbeeld in plassen staan of liggen lekker onder een boom."

Toch ziet Liebrand ook de andere kant van het warme en droge weer. "Kruiden vergelen en ook graslanden zijn dor. Op de lange termijn moeten we ons wel zorgen maken. Gaat onze natuur lijken op die van Spanje? Daar zijn ze dit weer wel gewend. Misschien is de zomer volgend jaar wel ontzettend nat. Dat kunnen we nog niet voorspellen. Voor nu raad ik mensen aan om er vooral op uit te trekken. Het is zo ontzettend lekker in de loofbossen nu."

De brandweer roept wel op om verdachte situaties in de natuurgebieden direct te melden bij de alarmcentrale via 112.


Expositie in pop-up galerie Lihve

Venray | Pop Up galerie Lihve opent op vrijdag 6 juli de deuren voor een expositie. Thea van Herpt (bronzen beelden), Louis La Rooy (glaskunst), Saskia Weerepas (schilderijen) en Miriam Meulepas (beelden, installaties en assemblages) laten deze zomer zien wat ze in huis hebben. De opening is om 17.00 uur in het pand aan Kapelaanspad 38.

Pop Up galerie Lihve (Let it Happen in Venray) staat open voor diverse vormen van kunst en creativiteit. Van beeldhouwwerk, tot sieraden, van graffiti tot tattooart, voor ieder kunstwerk is er plek. De werkgroep probeert op deze manier diverse kunstenaars met totaal andere uitgangspunten en creatieve ideeën samen te brengen in prikkelende exposities in leegstaande winkelpanden.

Primair richt de organisatie zich op lokale en regionale kunstenaars, maar ook bekende kunstenaars van elders worden uitgenodigd om hun beste werk in Venray te laten zien en ter verkoop aan te bieden. De eerste expositie duurt tot begin september en is een voorbeeld voor wat uit moet groeien tot een permanente verschijning in het centrum van Venray. De galerie is geopend op vrijdagen van 14.00 tot 20.00 uur, op zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur en op koopzondagen van 12.00 tot 16.00 uur.

De organisatie is in handen van de gelijknamige werkgroep. De werkgroep werkt onder toezicht van Stichting Cultura Venray. Zie voor meer informatie lihve.nl of neem een kijkje op de site van Cultura Venray via www.culturavenray.nl.


Samenwerking IVN en Venrayse fietsvierdaagse

Venray | Fietsvierdaagse Venray wordt gehouden van dinsdag 24 juli tot en met vrijdag 27 juli. Elke dag zijn er routes van 30, 45 en 60 kilometer.

Duizenden deelnemers stappen tijdens dit populaire evenement op de fiets om te genieten van Venray en omgeving. Ook dit jaar draagt IVN Geijsteren-Venray een natuursteentje aan het fietsfestijn bij. Op woensdag 25 juli en voor de eerste keer op vrijdag 27 juli is er een speciale tocht van 18 kilometer voor de jeugd met een extra natuurlijk tintje. Deze tocht is geschikt voor mensen in een scootmobiel. Start- en finishlocatie is bij hotel, conferentie- en partycentrum De Witte Hoeve in Venray.

De deelnemers komen op woensdag door de plaatsen Wanssum en Geijsteren. Er is een halteplaats bij zaal De Kei in Geijsteren. Deze tocht, speciaal voor kinderen en hun begeleiders, wordt voor de negende keer gehouden om ook jongeren enthousiast te maken voor de fietsvierdaagse. Nieuw is de extra route van 18 kilometer op vrijdag. De stop is bij het Pelgrimshuis in de Smakt. De routes gaan door een groene omgeving en voor de kinderen heeft IVN Geijsteren natuursteentjes. Bij De Witte Hoeve kunnen de kinderen nog extra genieten van de kinderspelen. Onderweg bieden gidsen van IVN Geijsteren-Venray de deelnemers de mogelijkheid om even iets anders te doen dan fietsen, namelijk genieten van al wat onder of rond het water leeft.


Training Opkomen voor jezelf

Venray | Voel je je ook niet altijd op je gemak in gezelschap? Vind je het weleens moeilijk om voor jezelf op te komen?

Hiervoor biedt de training Opkomen voor jezelf voor volwassenen uitkomst. De deelnemers komen mensen tegen die met dezelfde vragen te maken hebben. In de training wordt geoefend met relevante situaties en hoe hiermee om te gaan. De training is bedoeld voor alle geïnteresseerden uit de gemeente Venray en wordt gehouden bij Synthese aan de Leunseweg 51 in Venray. De start is op woensdag 26 september van 19.00 tot 21.00 uur. Er zijn geen kosten aan de training verbonden. Aanmelden kan tot 21 september via www.synthese.nl. Voor meer informatie: Marjo Raijmakers via e-mail groepswerkvenray@synthese.nl.