Indiase priester naar Venray

VENRAY | Vanaf september krijgt het Venrayse priesterteam versterking van de 30-jarige Marthoma Alexander. Hij is afkomstig uit India, uit het bisdom Trivandrum.

Vijf jaar geleden kwam hij met een groep Indiase priesterstudenten naar Nederland in het kader van een uitleenproject. De toenmalige bisschop Frans Wiertz had hiervoor contacten gelegd met de Indiase bisschop Soosa Pakiaym. Marthoma Alexander heeft in India het eerste deel van zijn opleiding gevolgd. De afgelopen vijf jaar voltooide hij zijn studie op het Grootseminarie in Rolduc en hij leerde tevens de Nederlandse
taal.

Nu hij zijn studie heeft afgerond gaat hij in september aan het stagejaar beginnen. Hub Schnackers, de plaatsvervanger van bisschop Wiertz, heeft laten weten dat Alexander naar Venray komt en hier tevens zijn kapelaansbenoeming krijgt. "Als kerkbestuur zijn we hier heel blij mee", laat deken Harrie Smeets weten. "Hij is een welkome versterking van de pastorale bezetting." Begin september komt hij in Venray wonen en eind oktober zal de diakenwijding plaatsvinden in de kathedraal van Roermond. In de loop van 2019 zal Alexander tot priester gewijd worden. Deze priesterwijding gebeurt in zijn eigen thuisbisdom Trivandrum in India. Dit hangt samen met de afspraken die tussen de bisdommen van Roermond en India zijn gemaakt. Na zijn wijding blijft hij minstens tien jaar in het bisdom Roermond werkzaam. Daarna is hij vrij om terug te gaan naar India. Deken Smeets meldt dat de hoofdtaak van Alexander in Venray ligt. "Maar het is de bedoeling dat hij ook in Smakt en Oirlo een steentje aan het pastorale werk gaat bijdragen. De precieze invulling van zijn takenpakket volgt nog. Hij zal in elk geval niet met de armen over elkaar hoeven te zitten."