Emmie (links) en Annette van Houdt zijn zondag deelnemers aan de kunstmarkt Kunstfladder.
Emmie (links) en Annette van Houdt zijn zondag deelnemers aan de kunstmarkt Kunstfladder. Foto: Henk Lammen

"We denken out of the box"

Venray | Dochter Emmie (25) en moeder Annette van Houdt (55) uit Venray presenteren zich op zondag 8 juli tijdens de manifestatie Kunstfladder met hun nog jonge bedrijf De Glasloods. Het atelier is voor beiden een bron van inspiratie, de kunstmanifestatie een middel om hun passie aan een groter publiek te laten zien. "Een prachtig evenement om onze kunst te presenteren."

Door Henk Lammen

Ze lachen beiden, kennen de vooroordelen als geen ander. Glas in lood wordt geassocieerd met ramen in kerkelijke gebouwen, deuren en ramen in woningen. Moeder Annette bevestigt: "Ja, kerken, kloosters, dat idee leeft bij mensen als ze denken aan glas in lood. Wij gaan echter een hele andere kant op, denken echt out of the box." Dochter Emmie vult aan. "Wij denken veel grootser. Voor ons is het een vorm van kunst waarin we glas in lood combineren met bijvoorbeeld hout, steen of aluminium. Als kunstwerk." De twee Venrayse creatievelingen maakten jaren geleden kennis met het fenomeen glas in lood. Ze volgden een cursus bij hun schoonzus Thea, die een eigen atelier had in Venray, en waren meteen verkocht. Toen Annette de kans kreeg om het atelier over te nemen, greep ze die met beide handen aan. In een prachtige werkruimte van een pand aan de Macroweg delen ze graag hun passie met anderen. "We verzorgen cursussen en workshops, maar zijn ook bezig met eigen, vrij werk. Dat is een fantastische locatie om te werken."

Ze zeggen niks teveel. Netjes geordend staan de tien werktafels klaar. Op een ervan ligt een grote houten plaat met ingewerkte delen aluminium. "Een wereldkaart", zegt Emmie niet zonder trots. Het is een typisch voorbeeld waarin ze het oude ambacht integreert in een kunstzinnige vorm. "Het duurt nog wel even voordat het klaar is. Het wordt nog verder afgewerkt met glas in lood en ledlampjes. Als het geheel klaar is, geeft het een fantastisch kleureneffect waarin de verschillende tijdzones worden verlicht. Het zou bijvoorbeeld prachtig staan in de entree van een kantoor, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk."

Moeder en dochter zijn gefascineerd door glas in lood. Met vakmanschap worden oude technieken toegepast in traditioneel en modern werk. Een ambacht waarin eigenschappen als precisie, rust en vaardigheid samensmelten. "Het is echt millimeterwerk want het glas komt aan twee kanten in het lood te zitten. Daar ben je enorm intensief mee bezig. Echt precisiewerk dat ook veel geduld vergt." De twee steken een oud ambacht in een nieuw jasje. Het uiteindelijke resultaat geeft heel veel voldoening. "Als je klaar bent en het werk rechtop zet, dan zie je eigenlijk pas wat je hebt gecreƫerd. Valt er het licht doorheen, dan geniet je van een woweffect. Dat heb ik gemaakt."

Meer informatie over De Glasloods is te vinden op de website www.deglasloods.nl. De kunstmarkt Kunstfladder vindt op zondag 8 juli van 11.00 tot 17.00 uur plaats op het Schouwburg- en Henseniusplein in Venray.