Onderzoek naar herkomst ratten

VENRAY | De gemeente Venray gaat een eigen onderzoek uitvoeren naar de herkomst en de oorzaak van de rattenplaag. Vorig jaar kwamen 232 meldingen binnen van burgers die de bruine rat hadden gesignaleerd. Dat meldde wethouder Carla Brugman (Venray Lokaal) donderdag in de raadsvergadering.

De laatste jaren ging de aandacht vooral uit naar de zwarte rat die zich in het buitengebied ophield, voornamelijk bij agrarische bedrijven. In 2014 kwamen er nog 25 meldingen binnen over de zwarte rat. "Daarna kwam er geen enkele melding meer bij. Dat verbaast me", zei Brugman. Ze vermoedt dat de reden is dat ondernemers zelf de ratten moeten bestrijden, terwijl burgers bij de gemeente kunnen aankloppen. In 2014 waren er 74 meldingen over de bruine rat. Dat verdubbelde een jaar later bijna naar 134. In 2016 bleef het aantal vrij stabiel met 126 meldingen. Vorig jaar liep het plotseling op naar 232. Dit betekent dat vrijwel iedere werkdag een melding bij de gemeente binnenkwam. Wethouder Brugman kondigde maatregelen aan. "Dit kunnen we pas doen als we het onderzocht hebben. Het ligt niet aan het rioleringsstelsel. Ratten kunnen via de putdeksels niet naar binnen. Er worden er ook geen in de riolering aangetroffen." Brugman vermoedt dat vuilnis op straat en bij afvalcontainers of het voeren van vogels en andere dieren ratten aantrekken.

In april 2017 heerste er een rattenplaag in het centrum van Venray. Het ging toen om de omgeving van Dr. Poelsstraat, Kolkweg, Tuinstraat, Bongerdstraat, Imkerstraat, Deken Berdenstraat en Pastoor van der Gaetstraat. In maart 2018 was er overlast van ratten bij huishoudens in Oostrum.