Gemeente steunt zonnepark Smakt

SMAKT | Het college wil meewerken aan de komst van een groot zonnepark ten zuidwesten van het dorp Smakt. De Duitse projectontwikkelaar Kronos Solar maakte begin dit jaar de beoogde locatie bekend. Het is een agrarisch terrein van 25 hectare tussen de A73 en de spoorlijn. Aan beide zijden van de Pelgrimslaan/Smakterweg.

Het zonnepark heeft een bouwtijd van veertien weken en zal in de loop van 2019 worden gerealiseerd. Volgens het bestemmingsplan buitengebied is een zonnepark niet toegestaan. Het terrein heeft een agrarische bestemming. Het plan ligt van 25 juni tot en met 9 augustus ter inzage. Na de zomervakantie organiseren Kronos Solar, dorpsraad Smakt-Holthees en de lokale energiecoƶperatie BeePower, een informatieavond. Het college verwacht in september de vergunning te kunnen verlenen.

Er waren in Venray nog andere locaties in beeld voor een zonnepark. Zo viel de locatie ten westen van Venray tussen Beekweg en Nieuwe Overloonseweg af. Onder meer vanwege de nabijheid van woonwijk Brabander. Kronos Solar vindt dat de locatie in Smakt voldoende zonuren oplevert ondanks de schaduwwerking van de bosrand aan de zuidoost kant.

Het project past binnen de gemeentelijke doelen voor grootschalige energieopwekking. Het zonnepark levert een bijdrage van 9 procent aan de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Kronos Solar wil de zonneweide op deze plek 25 jaar exploiteren. Het wekt groene stroom op voor 7700 huishoudens.

Vanuit natuurorganisaties is er weerstand tegen 'zonneparken in de wei'. Ze vinden dat eerst zo veel mogelijk daken benut moeten worden. Ook de Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving wijst zonneweiden af omdat 'industriƫle elementen' niet thuishoren in het landschap. De verstoring van het landschap was ook het meest gehoorde bezwaar tijdens de informatiebijeenkomst in Smakt. De meningen zijn verdeeld. De dorpsraad van Smakt-Holthees neemt een neutrale positie in.