Xavier Friesen:
Xavier Friesen: "Kinderen Zambia kunnen gewoon zelf aan de slag met de muis in de hand." Eigen foto

Bouwstenen Zambia

Livingstone | De kinderen van de Linda Blind Farm School in Zambia hielden hun adem in. Een groot gevaarte reed hun dorp binnen. Een 40 foot grote container van Bouwstenen voor Zambia is onlangs op de eindbestemming in Zambia gearriveerd. 2,5 maand geleden koos de container in Rotterdam het ruime sop en na 8000 km kwam hij via Spanje, Benin en Namibië vorige week aan op de plaats van de bestemming: de Linda Blind Farm School in Livingstone, Zambia.

Xavier Friesen startte vier jaar geleden met de bouw van een pre-school voor hele kwetsbare kinderen in Zambia. Die school is er ook echt gekomen. Maar een school zonder stoelen, tafels en leermateriaal was nog steeds geen school. Daarom besloot hij om een inzamelingsactie te beginnen en een container te gaan vullen

Xavier Friesen: "U kent de beelden wel: vijf kinderen op elkaar gedrukt op één bankje, achter één tafeltje en dan met 70 tot soms wel 100 kinderen in een klaslokaal. Daar kun je in Nederland niet mee aan komen, maar in Zambia is dat heel gewoon." De kinderen, leraren en ouders van de Linda Blind Farm School kunnen hun geluk niet op: maximaal dertig kinderen in één klas en allemaal een eigen tafel en eigen stoel! Na jaren op hun knietjes op de grond huiswerk maken of met een blad papier tegen de muur, gaat dat grote gevaarte daar nu verandering in brengen.

De container is helemaal tot de nok gevuld met schoolmeubilair en leermiddelen. Geschonken door scholen in Venray, Heeswijk-Dinther en Almere. Ook de Speelgoedbank Venray droeg een steentje bij. En met behulp van Biblionef Nederland en de Bieb in Veldhoven kan er nu ook een echte bibliotheek ingericht worden. Maar ook een echt computerlokaal gaat er komen. Computers en laptops zijn geschonken door Donate-IT uit Almere en de familie van de Leur. Zelfs een EHBO-doos, 120 Mepal-lunchdozen en drinkbekers, sporttenues, knuffels en een vlaggenmast ontbreken niet.

Xavier was net weer een week terug in Venray, toen de container op de bestemming aankwam. Xavier: "Die gezichten van de kinderen en de ouders, toen de truck met de container arriveerde, heb ik helaas gemist. Maar alle foto's, verhaaltjes en videootjes die ik diezelfde dag toegestuurd kreeg met uitzinnige kinderen en trotse ouders en leraren, zorgden ervoor dat ik er toch een beetje bij was." In mei was Xavier voor de vierde keer alweer, ruim vier weken, in Zambia.

Met de leraren, ouders, architect, aannemers, het ministerie van onderwijs en zijn samenwerkingspartners heeft hij onder meer de plannen uitgewerkt heeft voor de bouw van een tweede school: de primary school. Want ook het tweede schoolgebouw gaat er echt komen. Met steun van onder meer de Lionsclub en de Peelparel Venray, Koopmans Bouwgroep in Enschede, Winkel van Sinkel in Grubbenvorst, de Stichting Wilde Ganzen en heel veel donateurs, sponsors en andere helpers.

Als de primary school af is, kunnen de kinderen van de Linda Blind Farm School doorstromen naar de bovenbouw van de basisschool en zelfs door tot klas twee van de middelbare school. Zo zet hij weer een stap om de kinderen te helpen voor zichzelf en hun gemeenschap een betere toekomst te bouwen en de armoede uit hun wereld te trappen.

Hoewel de container op zijn definitieve bestemming staat, moeten de kinderen nog wel even geduld hebben. Als de nieuw te bouwen primary school geopend wordt, worden beide scholen meteen ingericht met de spullen uit de container. De spullen voor de huidige school staan namelijk helemaal achter in de container.

Xavier: "Ik had eerst helemaal niet durven dromen dat we ook inventaris voor de tweede school konden verschepen, maar dit is fantastisch. Stel je eens voor: de leraar hoeft straks geen computermuis meer op het bord te tekenen bij de computerles. De kinderen kunnen gewoon zelf aan de slag met de muis in de hand."

Meer weten of helpen? Kijk dan op www.bouwstenen-zambia.nl of op Bouwstenen voor Zambia op Facebook.

Afbeelding