BiblioNu in zwaar weer

Venray | Als de prognoses kloppen dan valt het financiƫle resultaat van BiblioNu over 2018 negatief uit. Dit heeft als gevolg dat de organisatie mogelijk in het tweede kwartaal van 2019 niet langer in staat is om de salarissen en rekeningen te betalen. BiblioNu heeft de gemeente Venray in het eerste kwartaal van dit jaar op de hoogte gebracht van de malaise.

Aanleiding van de problematiek is dat BiblioNu dit jaar is geconfronteerd met langdurig verzuim van drie werknemers. Tegenover het wegvallen van het drietal staat geen verzuimverzekering. Feit is dat BiblioNu het volledige risico van het verzuim draagt. Dat kost veel geld en daar had de organisatie geen rekening mee gehouden. De laatste jaren bezuinigden de gemeenten Horst aan de Maas en Venray op de subsidie van BiblioNu. Dus de bibliotheek was genoodzaakt om in te teren op de reserves. BiblioNu heeft te weinig geanticipeerd op de bibliotheek van de toekomst.

Verder is van belang dat de komende jaren grote onderhoudsuitgaven worden verwacht aan het huidige gebouw van BilbioNu. Of hier sprake is van achterstallig onderhoud van de zijde van BiblioNu wordt nog onderzocht. Inmiddels heeft BilbioNu een verzuimverzekering afgesloten. Nu is de organisatie niet langer risicodragend voor langdurig ziekteverzuim. Ook op het gebied van bestuur en organisatie zijn stappen genomen.

De gemeente Venray heeft met BiblioNu om tafel gezeten. De begroting van 2018 en 2019 wordt pas sluitend als de subsidie aanzienlijk wordt verhoogd. De bal ligt nu bij BiblioNu. De bibliotheek moet onder meer met een nieuwe beleidsplan komen. De bibliotheek heeft ook geen geld om de geplande verhuizing te betalen.