Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Plas

Vanaf 30 augustus komt er een inloopochtend voor centrumbewoners. Dat doet me denken aan wat ik een jaar geleden meemaakte in de Oranjebuurt, waar al langer zo'n inloop is. Elke vrijdagmiddag komen buurtbewoners samen in EVA Vrouwencentrum. De gemiddelde leeftijd is – ik zeg het voorzichtig – niet heel laag. Zelf was ik er ook een keer bij. Wat er toen gebeurde, wil ik u niet onthouden.

Op een gegeven moment ging er een telefoon. Een vrijwilligster die de inloopmiddag begeleidt, pakte de betreffende mobiel. Aan de andere kant van de lijn was blijkbaar iemand die ene Henk wilde spreken. 'Wacht even, dan geef ik de telefoon aan Henk,' zei de vrijwilligster. Henk zat relaxed te bridgen, midden in de zaal. Blijkbaar drukte de vrijwilliger tijdens het overhandigen van de telefoon per ongeluk op het knopje van de speaker, want toen Henk zijn telefoon in handen had, kon iedereen horen wat de vrouw aan de andere kant van de lijn zei. Zij sprak deze legendarische woorden: 'Henk, d'n uutslag van ôwe plas is binnen!' (Voor non-dialectici: 'Henk, de uitslag van je urine is binnen!') Zelden heb ik een groep mensen zo eensgezind en zo spontaan in lachen zien uitbarsten. Zoiets verzin je toch niet? Gebeurt alleen tijdens een inloop.

Hoe het was met Henks plas? Dat zullen we nooit weten, want de vrijwilligster griste Henks telefoon binnen een halve seconde uit zijn handen. Toen verscheen ook op haar gezicht een brede lach.

Stan Verhaag