Gilden naar Groeningen

Groeningen | In Groeningen wordt van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juni tijdens het gildefestijn Rin ende Maes gehouden. Stichting Rin ende Maes is een gezelschap dat de middeleeuwen, de tijd dat het gilde ontstond, tot leven brengt.

Op vrijdag 29 juni komen ruim 250 kinderen van de basisscholen St. Annaschool uit Vortum-Mullem en Laurentiushof uit Vierlingsbeek naar Groeningen. De kinderen gaan die dag terug in de tijd. Zij gaan zich onderdompelen in en om het kampement tussen de schilden, maliënkolders en katapulten. Door broodbakken boven het vuur, vlechten van muren en werken met klei, proeven zij de sfeer van de middeleeuwen. Voor alle kinderen die niet met hun school naar deze dag komen en voor iedereen die dit bijzondere dorp wil bekijken, de sfeer wil proeven en de activiteiten wil zien, is het dorp ook te bezoeken op zaterdag en zondag. Op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur is er van alles te doen en
te zien.

Tijdens een matinee van 13.00 tot 16.00 uur en van 15.00 tot 17.30 uur is iedereen welkom in het kampement en mag ook deelnemen aan de activiteiten die gedaan worden. Na de klok van 16.00 uur wordt tevens de uitslag van de kleurwedstrijd bekendgemaakt. Bovendien krijgen kinderen tot en met 12 jaar de gelegenheid om mee te doen met de ballonnenwedstrijd. De middag wordt afgesloten met een show met ridders, zwaarden, jonkvrouwen, vuur en paarden.

Op zondagmiddag trekken 29 gilden, waaronder die van Geijsteren en Blitterswijck, in een kleurrijk lint door de straten van Groeningen. De leden van Rin ende Maes gaan ze voor in de optocht. Het centrale punt is het feestterrein aan de Maasstraat in Groeningen. Voor meer informatie kijk op www.gildenfestijn2009.nl.


De VakantieBieb gaat weer open

Venray | Met de VakantieBieb heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. De VakantieBieb gaat op 1 juli open en sluit op 31 augustus.

De VakantieBieb is een initiatief van de bibliotheek om mensen kennis te laten maken met e-books en jeugd te stimuleren om in de vakantie te blijven lezen. In de VakantieBieb staan ruim dertig e-books voor de jeugd. Variërend van avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- en humoristische e-books voor diverse leeftijdsklassen.

De jeugd kan onder meer genieten van Kikker en heel bijzondere dag van Max Veldhuis, Blitz van Rian Visser en Legend van Marie Lu. Volwassenen hebben keuze uit romans, spannende en informatieve e-books. Meisje uit de trein van Irma Joubert, Lieveling van Kim van Kooten, Het geheim van mijn man van Liane Moriarty en de De tolk van Java van Alfred Birney zijn toegevoegd aan de VakantieBieb. Ook zijn vijf luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb die voor iedereen beschikbaar zijn: Bibliotheeklid of niet. De titels: Het geheim van mijn man van Liane Moriarty, Gebroken van B.A. Paris, Kolja van Arthur Japin, Legend (12+) van Marie Lu en Spinder (9-12) van Simon van der Geest. De VakantieBieb is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde e-books komen op de boekenplank in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Jeugd en volwassenen met dyslexie kunnen een deel van de e-books in een aangepast lettertype lezen (ePub-versie).


Open zondag Peelmuseum

America | Het Peelmuseum aan de Griendtsveenseweg 69 in America houdt op zondag 24 juni van 13.30 tot 16.30 uur een open zondag.

Er kan tijdens deze dag een kijkje worden genomen onder begeleiding van een gids. Deze kan veel vertellen over het werken en leven in en bij de Peel. Ook kan een plaggenhut worden bekeken, net zoals een schaapskooi en de hut van Rowwen Hèze. Rowwen Hèze is een in 1985 opgerichte band uit America, die overwegend in het Horsterse dialect van dit dorp zingt. De naam van de band is een verwijzing naar Christiaan Hesen (1853-1947), een nogal zonderlinge dorpsfiguur
uit America