Gedeputeerde Hubert Mackus overhandigde woensdag de eerste akkoordverklaringen aan ondernemers.
Gedeputeerde Hubert Mackus overhandigde woensdag de eerste akkoordverklaringen aan ondernemers. Foto: Henk Lammen

Ruimte bedrijven in stroomgebied

Wanssum | Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum realiseert extra centimeters waterstandsdaling om bedrijfsuitbreiding in het stroomgebied van de Maas tussen Broekhuizen en Geijsteren mogelijk te maken.

Bedrijven kunnen deze extra ruimte inzetten als compensatie bij de aanvraag van een waterwetvergunning bij de rijksoverheid. De provincie Limburg heeft een belangrijke trekkende rol bij de regeling. Nu de aannemer met de rivier verruimende werkzaamheden is begonnen, is de Regeling Ontwikkelingsruimte van start gegaan. Die heeft in beginsel een duur van tien jaar. Gedeputeerde Hubert Mackus van Limburg overhandigde woensdag in het kader van de regeling akkoordverklaringen aan twee ondernemers in het gebied, Datrans in Wanssum en Feldmann in Blitterswijck.

In de afgelopen eeuwen hebben particulieren, bedrijven en overheden veel ruimte aan de Maas onttrokken voor bijvoorbeeld wegen, bedrijfsgebouwen of woningen. De overstromingen in 1993 en 1995 hebben echter duidelijk gemaakt dat de Maas die ruimte nodig heeft om bij hoogwater goed af te kunnen voeren. Naar aanleiding van de hoogwaterproblematiek wordt ingezet op ruimte voor de rivier. Daarom gelden sinds 1996 beperkingen aan het bouwen in het stroomvoerende en bergende deel van de Maas. Zo moeten bedrijven die toch willen bouwen in dit deel van de Maas en daarmee dus de ruimte voor afvoer van het water beperken, ook weer ruimte realiseren voor het water tijdens hoogwatersituaties (compenseren).

In het plangebied van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum in Noord-Limburg bestond echter de wens om economische ontwikkelingen te realiseren rond de Maas. Door een integrale aanpak is het de samenwerkende overheden – Rijk, provincie, gemeenten en waterschap – gelukt om ook deze wens in het project in te vullen, door meer waterstandsdaling te realiseren dan voor de hoogwaterbescherming alleen nodig is: de extra waterstandsdaling vormt de genoemde noodzakelijke compensatie. De ontwikkelingsruimte die ontstaat als gevolg van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum wordt gereserveerd in een ontwikkelingsfonds dat wordt beheerd door de provincie Limburg. De regeling heeft in beginsel een duur van tien jaar. De komende jaren zullen er in het gebied tussen de dorpen Ooijen en Wanssum aan de Maas in Noord-Limburg tal van maatregelen worden genomen om de waterveiligheid te verbeteren. Gemeenten, provincie Limburg, Waterschap Limburg en het Rijk investeren gezamenlijk zo'n 200 miljoen in hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling en economie. Een ongekend bedrag voor een dergelijk landelijk gebied met iets meer dan 5000 inwoners. Voor meer informatie over de regeling en de gebiedsontwikkeling kijk op de website www.ooijen-wanssum.nl.