Afbeelding
Foto:

Dancin Saull: House of the King

Venray | Hoe een hit van de in de jaren zeventig bekende band Focus de aanleiding vormde tot een unieke muzikale kruisbestuiving.

Ron Bosmans bracht Auke Classens, Georges van de Ven en Ivo Koenen samen. Met de eerste muzikale ingrediënten klopten zij aan bij de vermaarde dj en producer Ron van den Beuken. En zo ontstond House of the King, het muziekproduct van samenwerkingsproject Dancin Saull.

In het hoofd van Ron Bosmans bleef de melodie van House of the King, het bekende nummer van popgroep Focus, zich herhalen. Ron benaderde zijn vriend en fluitist Georges van de Ven en zangeres Auke Classens. Uit haar netwerk voegde Auke muzikant en muziekproducer Ivo Koenen toe. Auke zocht spontaan contact met Jan Akkerman, voormalig gitarist van Focus. "Jan vertelde mij over de oorsprong van 'House of the King'. Kern van zijn boodschap was, dat hij, zittend op een bergtop in Spanje, een overweldigend gevoel van kracht gewaar werd. Hij heerste als het ware over die berg."

Met die achtergrondinformatie ging Auke Classens schrijven aan de tekst voor een lied. Het muzikale drietal kwam vervolgens op stoom. Melodielijnen vormden zich en de eerste opnamen van zang, fluit en gitaar volgden. "Met dit ruwe materiaal, dat overigens in niets meer doet denken aan het origineel, klopten we vervolgens aan bij dj en professioneel producer Ron van den Beuken. Hij was onder de indruk en voelde gelijk aan dat de specifieke zangstem van Auke, de inhoud van de tekst én het mystieke van de dwarsfluit prima zouden passen bij de sfeer van een plaat binnen het Deep Dance-genre", aldus projectbewaker Ron Bosmans.

Ron van den Beuken ging aan het werk. Door hem gearrangeerde studiotracks werden beluisterd en door de andere leden van Dancin Saull van commentaar voorzien. Nieuwe versies zagen het daglicht. Tijdens een laatste sessie in de studio van Van den Beuken, zette het vijftal de puntjes op de spreekwoordelijke 'I'. Van den Beuken en Koenen werkten de plaat daarna in onderling overleg af.

Nu is het eindproduct klaar. Het mag de wereld in.

Ivo Koenen; "Via Spotify, YouTube en Itunes hopen we een eerste groep belangstellenden aan te spreken. We zijn benieuwd naar de reacties. Mocht House of the King écht in de smaak gaan vallen, dan komt mogelijk plan B in werking… het opnemen van een bijpassende videoclip en wie weet, wordt de plaat daarna in diverse landen uitgebracht. Maar voor nu is dát nog even toekomstmuziek."

Foto: van links naar rechts: Ivo Koenen, Auke Classens, Ron van den Beuken, Ron Bosmans, Georges van de Ven.
Foto: Loes Poels.