Odapark zoekt grote sponsoren

VENRAY | Het Odapark is op zoek naar twee nieuwe grote sponsoren. Door het afhaken van bedrijven zijn de sponsorinkomsten gedaald van 42.625 euro in 2016 naar 14.382 euro vorig jaar. Rabobank is de enige grote geldschieter.

De afgelopen jaren bleek het lastig, mede door de economische crisis, om nieuwe sponsoren te vinden. Het bestuur van het Odapark gaat sponsorwerving een nieuwe impuls geven. Vooral door onderscheidend te zijn van businessclubs en sportverenigingen in de regio. Het doel is naast Rabobank twee sponsoren 'van een vergelijkbaar kaliber' te vinden. Het Odapark wil ook werven buiten de gemeentegrenzen en zoekt bedrijven die affiniteit hebben met kunst en cultuur.

Het Odapark bestaat dit jaar 25 jaar

Het Odapark sloot 2017 af met een winst van 6.000 euro. In 2016 werd nog een verlies geleden van 24.000 euro. Dat werd vooral veroorzaakt door een conflict met de Belastingdienst over een naheffing. Uiteindelijk haalde het Odapark zijn gelijk maar was voor de juridische strijd wel 23.500 euro kwijt aan advieskosten. Dit bedrag was nog groter dan de belastingaanslag.

De kunstinstelling trok vorig jaar drie nieuwe bestuursleden aan. Naast voormalig wethouder Patrick van der Broeck traden ook kunstenares Linda Lenssen en oud-journalist Peter Janssen toe tot het bestuur.

Het Odapark blijft voor meer dan de helft (57 procent) van de inkomsten afhankelijk van subsidies. Niet de gemeente Venray maar de provincie Limburg is met 150.000 euro de grootste geldgever. Venray heeft de laatste jaren de subsidies voor (culturele) instellingen afgebouwd. Het Odapark ontving vorig jaar nog 59.277 euro. In het jaarverslag meldt het bestuur dat opnieuw bij de gemeente wordt aangeklopt voor een hoger bedrag. De horeca is met 81.000 euro de tweede inkomstenbron.

Aan de uitgavenkant werd flink bezuinigd op personele kosten die daalden van 182.000 naar 166.000 euro. Daartegenover stonden extra kosten voor verzekering, bewaking en onderhoud van het park.