Opnieuw Pleinfeest in Overloon

Overloon | Op de 11de van de 11de vindt traditiegetrouw dé aftrap van het carnavalsseizoen plaats. Zo ook in Overloon.

Aankomend jaar vindt het buitenevenement opnieuw plaats op het 14 Oktoberplein in Overloon of, zoals in de titel ook wordt benoemd, Vör de kerk op 't plein. Met optredens van artiesten als Bjorn en Mieke, Hoondervel, De Roojse hofkapel, Marleen Rutten, De Toddezék, Goed Zat, Nevvenen en huis-dj Ricky Corony. De eerste editie van het Overloonse pleinfeest trok afgelopen jaar ruim duizend bezoekers. Het is een feest dat door vele vrijwilligers wordt opgezet om jong en oud, inwoners van Overloon, maar ook zeker carnavalsvierders uit de omliggende dorpen, een sfeervolle opening van het carnavalsseizoen te geven.

Babyconsulent vraagbaak ouders

Boxmeer | Baby's komen niet met een gebruiksaanwijzing. Het is voor ouders soms lastig om signalen van de baby te begrijpen. Een babyconsulent helpt hierbij. Maasziekenhuis Pantein beschikt over twee babyconsulenten. Dit zijn gespecialiseerd kinderverpleegkundigen met ruime ervaring in de ouder- en kindzorg. Zij zijn opgeleid om ouders te ondersteunen in de zorg voor hun baby. De babyconsulent is tevens opgeleid tot docent babymassage.

De babyconsulent beantwoordt uiteenlopende vragen en begeleidt ouders met hun baby, bijvoorbeeld wanneer de baby overprikkeld is, het ritme kwijt is of voortdurend huilt. Ook helpt ze bij problemen met voeding. Ouders leren de lichaamstaal beter te begrijpen, zodat ze weten wat de baby nodig heeft. De babyconsulent kan de ouders ook babymassage leren. Dit bevordert het contact tussen ouders en kind en zorgt ervoor dat de baby zich prettig voelt. Door de begeleiding van de babyconsulent voelt de baby zich vaak beter, maar ook ouders krijgen meer vertrouwen in het ouderschap. Wanneer ouders een probleem ervaren met hun baby, kan de huisarts doorverwijzen naar de kinderarts voor lichamelijk onderzoek. Slechts in 5% van de gevallen is de oorzaak medisch, in de overige 95% is er iets anders aan de hand. Dan wordt de babyconsulent ingeschakeld. Indien nodig wordt de baby twee nachten opgenomen ter observatie. Na twee dagen krijgen de ouders, na overleg met de kinderarts, advies en verdere begeleiding door de babyconsulent. De babyconsulent begeleidt ouders met baby's van de geboorte (prematuur) tot 18 maanden oud. Ouders kunnen bij de kinderarts en babyconsulent terecht na verwijzing door de huisarts.