Tellen in twee etappes

VENRAY | Om fouten tijdens de hectische verkiezingsavond te voorkomen, mogen gemeenten voortaan in twee etappes de stemmen tellen. Op de verkiezingsdag worden alleen de stemmen per partij geteld. Terwijl pas een dag later de stemmen per persoon worden verzameld.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten aan de gemeente Venray. Bij de raadsverkiezingen van 21 maart hebben al 22 gemeenten geƫxperimenteerd met deze nieuwe methode. Volgens het ministerie waren de ervaringen vrijwel allemaal positief. Het voordeel is dat er in de haast minder fouten worden gemaakt en dat de gepresenteerde zetelverdeling tijdens de verkiezingsavond betrouwbaarder is. Nadeel is dat pas een dag later bekend is wie allemaal gekozen zijn in de gemeenteraad.

In Venray ging het op 21 maart goed mis bij het stemmen tellen. Voor het eerst werd besloten tot een hertelling. Van de 154 kandidaten kregen er 67 een ander stemmenaantal. Bij 21 van de 24 stembureaus waren telfouten gemaakt die gecorrigeerd moesten worden. Alleen de (kleinere) stemlokalen van Heide, Smakt en Veulen bleken foutloos. De correcties hadden ook gevolgen voor de samenstelling van de gemeenteraad. In de eerste raadsvergadering na de verkiezingen op 17 april nam de gemeenteraad unaniem een motie aan om bij het ministerie aan te dringen op een beter stem- en telsysteem. Voor 1 juli moest een antwoord volgen. De politici waren het rode potlood en de vele missers beu. Als een van de laatste gemeenten in Nederland kon Venray pas 's nachts tegen half drie een uitslag presenteren die nog niet eens volledig was.

Het ministerie heeft laten weten bijna klaar te zijn met een evaluatie van het gehele proces rondom de verkiezingen. Deze evaluatie wordt in de eerste helft van juli naar de Tweede Kamer gestuurd waarna ook de gemeente een afschrift krijgt. Twee jaar geleden stemde de Tweede Kamer nog tegen de herinvoering van de stemcomputer omdat die te fraudegevoelig zou zijn. Ondertussen werkt de gemeente Venray zelf ook aan een verbeterplan dat binnenkort gereed is. Er wordt onder meer gekeken naar de bezetting van de stembureaus, de selectie van voorzitters en stembureauleden, verbeterde instructies en training en een andere manier van stemmen tellen. Ook de organisatie van de verkiezingsavond wordt onder de loep genomen. Al enkele verkiezingen op rij verloopt deze avond in Venray uiterst chaotisch.