De service is het geheime wapen van tennistalent Mies Hoeben.
De service is het geheime wapen van tennistalent Mies Hoeben. Foto: Simone Swinkels

Met plezier naar de tennistop

Venray | Tien jaar oud is ze pas, maar als Mies Hoeben over tennis praat heeft ze veel weg van een ervaren professional. Het tennistalent werkt op de Venrayse gravelbanen aan haar tennisloopbaan. "Mijn droom is natuurlijk Roland Garros", zegt Mies met een glimlach op haar gezicht.

Door Willem Menting

Onlangs bezocht ze met haar ouders het grastoernooi van Rosmalen. Daar zag ze onder meer Robin Haase en Arantxa Rus op de baan staan. Als handtekeningenjager scoorde ze uiteindelijk onder meer van Rus een krabbel. "Ik vond het heel leuk om daar rond te kijken." Toch blijft het niet alleen bij tennis kijken. "Ik let serieus op het spel. Ik let op bewegingen en acties. Daar praat ik dan ook over met mijn ouders. Daar kan ik veel van leren." De in Sint-Anthonis woonachtige Mies begon met tennissen toen ze zes jaar oud was. Lang tenniste ze twee uur per week, maar sinds een jaar is het urenaantal explosief toegenomen. Ze traint twee keer twee uur per week in Venray en daarnaast heeft ze nog privétraining van Jos Lindner in Rijkevoort. "Ik doe ook twee keer per dag thuis oefeningen om beter te worden. Dat is eigenlijk om mijn coördinatie, stabiliteit en snelheid beter te maken."

In Venray traint Mies met een groepje leeftijdsgenoten onder Ron van der Wouw. Ze merkt dat ze de afgelopen maanden stappen heeft gemaakt. "Mijn service is mijn wapen. Mijn backhand eigenlijk ook wel, maar mijn forehand is de laatste tijd beter geworden." Het liefst laat Mies haar tegenstanders alle hoeken van de baan zien. "Ik vind het heerlijk om mijn tegenstander onder druk te zetten en winners te slaan." Dit jaar gaat ze ook nog naar de scoutingsdagen van de tennisbond. Daar hoopt Mies te schitteren. Daarnaast speelt ze in september om het Nederlands kampioenschap DJK tot en met 10 jaar. Daar strijden de beste 15 spelers om de titel. "Toch vind ik plezier het belangrijkste. Ik doe mijn best. Ik heb pas nog een JRT-toernooi gewonnen." Mies gaat volgend schooljaar naar groep 7 van basisschool Leander. Uiteindelijk wil ze graag naar de Topsport talentschool in Nijmegen. "Ik wil gewoon heel graag veel tennissen en op die school kan ik dat ook. Daar ga ik dan ook mijn best voor doen."