Bram Zeegers op de mobiele startbaan van oud-olympiër Arend Glas in Wanroij.
Bram Zeegers op de mobiele startbaan van oud-olympiër Arend Glas in Wanroij. Foto: Marco van den Broek

Aansluiting in Roemenië

Venray | Skeletonner Bram Zeegers heeft zijn mobiele startbaan op recreatiepark De Bergen in Wanroij pas een paar weken in gebruik, maar hij vertrekt nu al naar Roemenië voor een trainingskamp. De 20-jarige Venraynaar vertrok maandag op zijn verjaardag naar de Roemeense ploeg. "Daar kan ik de komende weken in teamverband trainen", zegt Zeegers.

Door Willem Menting

Zeegers vertrekt met enige regelmaat naar Roemenië om daar met de ploeg te trainen. Ondertussen is hij dan ook goede vrienden geworden met de Roemeense skeletonner Mihai Pacioianu. "Dat is natuurlijk wel bijzonder. In Nederland hebben we geen ploeg, dat is wel jammer. We moeten alles zelf regelen. Deze zomer ga ik samen met Kimberley Bos (Olympisch skeletonner, red) trainen. We willen samen een plan maken op weg naar het komende WK in Vancouver."

In de plannen van Zeegers speelt de financiële onzekerheid nog steeds een grote rol. De Venraynaar kan wel rekenen op een aantal sponsoren, maar het gros van zijn Olympische droom moet hij nog steeds samen met zijn ouders ophoesten. "Deze zomer ga ik werken om mijn seizoen voor een deel te bekostigen. Mijn concurrenten kunnen zich vaak volledig richten op de sport, dus wat dat betreft heb ik een achterstand." Met de komst van de mobiele startbaan naar Wanroij heeft Zeegers een slag geslagen. De startbaan in Harderwijk is verdwenen en daardoor zocht hij naar een passende oplossing. Oud-olympiër Arend Glas heeft als enige ter wereld twee mobiele startbanen. Na overleg met de directeur van De Bergen mocht de startbaan gebouwd worden op het recreatiepark. "Hij wilde mijn sport op deze manier steunen. Deze baan is op steigers gebouwd. De startbaan in Harderwijk lag op een helling. Dat is het enige verschil. Ik kan nu in de regio trainen en dat scheelt reistijd en brandstof. Voor mij heeft het alleen maar voordelen." Bovendien begeleidt Arend Glas, mijn coach tijdens de jeugd Olympische Spelen, ook nu weer mijn trainingen.

Afgelopen week gaf Zeegers meerdere clinics. "Het is de bedoeling dat ik vaker clinics ga geven samen met Arend. De clinics zijn bedoeld voor bedrijfsuitjes of vrijgezellenfeestjes. Er staat een echte bobslee op de baan, dus de mensen kunnen de start een bobsleeteam ervaren. "Het geven van de clinics is voor mij niet alleen erg leuk maar ook een bron van inkomsten om komend seizoen te kunnen bekostigen." Hoofddoel van Zeegers is plaatsing voor de Olympische Spelen in Beijing van 2022. Volgens Zeegers is kwalificatie reëel. "Ik moet er natuurlijk nog hard voor werken, maar met verbeteringen aan mijn materiaal kan ik nog stappen maken. Ik moet onder meer investeren in de ijzers onder mijn slee. Verder kan ik mijn start nog flink verbeteren."

Tijdens de zomermaanden traint Zeegers niet alleen op de mobiele startbaan. Hij wordt ook door Tommy Kroes bij het Knooppunt in Venray aan het werk gezet. "Ik ben ook regelmatig op de jeu-de-boulesbaan Bouledrome in Venray. Dat klinkt misschien gek, maar op die ondergrond kan ik mijn starts goed oefenen. Als skeletonner heb je schoenen aan met 300 kleine spijkertjes aan de onderkant. Daarmee kun je natuurlijk goed afzetten." Daarnaast gaat hij dus samen trainen met Bos. "Daar worden we uiteindelijk beter van. Voor dit jaar wil ik in ieder geval naar het WK's voor senioren en junioren."