Stan Achten (links) en Tim Hogervorst zijn klaar voor hun avontuur.
Stan Achten (links) en Tim Hogervorst zijn klaar voor hun avontuur. Foto: Henk Lammen

"Het is puur fun"

Venray | Ze zijn er klaar voor: Stan Achten (22) uit Oostrum en Tim Hogervorst (21) uit Venray. De twee vrienden staan op maandag 2 juli aan de start van de tiende zomereditie van de Carbage Run. "Het is prachtig om mee te doen."

Door Henk Lammen

In vijf dagen 2500 kilometer door zeven landen afleggen. Uitdagende wegen, prachtige landschappen, bezienswaardigheden en vooral plekken waar je nog nooit eerder bent geweest. In een auto met een dagwaarde van maximaal 500 euro en niet jonger dan bouwjaar 1999. "De uitdaging is om met een oud barrel aan de start te verschijnen en uiteindelijk de finish te bereiken. De Carbage Run was ooit het antwoord op de Gumball rally waar de allerrijksten van de wereld in de meest exclusieve auto's als Lamborghini's, Porsches en Ferrari's aan meededen", zegt Tim. Toen hij en Stan de tegenhanger op internet zagen, waren ze meteen geboeid. Ze schreven zich direct in, gingen op zoek naar een geschikte auto en binnen een week was het raak. In Amsterdam vonden ze hun gewenste kwalitatief goede auto. "Een Volvo 850 uit 1996. Een vijfcilinder 2,5 liter. Net zo oud als ons", lacht Stan. "Van de eerste eigenaar, 320.000 kilometers op de klok. Een degelijke auto met een goed blok en motor. Die komt in ieder geval goed van zijn plek af."

Het plezier tijdens de voorbereiding spat er vanaf. Beiden zijn van beroep monteur en al wekenlang bezig om de Volvo te prepareren voor de mammoettocht. Zo goedkoop mogelijk. "Er moest wel iets aan gebeuren, ja", legt Stan uit. "De voorspoiler is van een Honda, de achterspoiler van een Opel. De bumper hebben we in Amsterdam op de kop getikt. Verzwaarde achterveren gemonteerd. Mooie bandjes en velgen gekregen van een van de sponsoren. Zonder hen hadden we het niet gered." De van oorsprong donkerblauwe Zweed staat nu matzwart te pronken voor hun loods in Ysselsteyn. "Zelf geverfd, met de roller", legt Tim met een vette glimlach uit. Op maandag 2 juli gaan 1000 teams vanuit Emmen op weg. Via Duitsland, Polen, Tsjechiƫ, Slowakije, Hongarije en Kroatiƫ is Sloveniƫ de eindbestemming. Vijf keer 500 kilometer. "En geen autowegen, alleen maar op wegen binnendoor", verzekert Stan.

Ze acteren zelfverzekerdheid, maar weten feitelijk niet wat hen te wachten staat. Tim: "Het is een groot avontuur, de ultieme roadtrip. Onderweg wordt het puur fun. Het is een ongeschreven wet dat iedereen elkaar helpt. Bijvoorbeeld bij pech. 's Avonds verblijven alle deelnemers op een camping. De saamhorigheid schijnt enorm groot te zijn. De sport is uiteindelijk om de finish te bereiken. We zijn benieuwd of de auto het houdt." Het wordt zeker niet hun laatste avontuur samen. Stan: "We weten pas wat we meemaken op het moment dat we het achter de rug hebben. Maar we hebben al zoveel plezier gehad tijdens de voorbereiding." Tim vult aan: "Nee, dit wordt zeker niet de laatste keer. Als het bevalt doen we ook mee aan de wintereditie. Heerlijk in een sneeuwrijke omgeving rijden. Dat is meteen een nieuwe uitdaging!"