Vincent van Gogh: fusie gaat niet door

VENRAY | De bestuurlijke fusie tussen Vincent van Gogh en Pro Persona uit de regio Arnhem/Nijmegen gaat niet door.

Vanaf begin dit jaar onderhandelden beide instellingen voor geestelijke gezondheidszorg over een samengaan met ingang van 1 januari 2019.

De besturen kwamen tot de conclusie dat een fusie toch niet de beste oplossing is. Vincent van Gogh en Pro Persona blijven afzonderlijke en zelfstandige organisaties, maar ze gaan wel samenwerken en kennis en expertise delen. Bij het besluit heeft meegespeeld dat er een negatieve beeldvorming is over schaalvergroting en fusies in de gezondheidszorg. Het doorzetten van het fusietraject zou ook onevenredig veel managementaandacht en tijd van medewerkers vragen.

'Eikenprocessierups sneller bestrijden'

VENRAY | Het CDA wil dat er sneller actie wordt ondernomen bij overlastmeldingen van de eikenprocessierups.

Volgens Guus Reintjes (CDA) is het bestrijdingsbedrijf uit Mill, waarmee de gemeente Venray zaken doet, contractueel verplicht binnen vier dagen te verschijnen.

Reintjes haalt als voorbeeld de wandelroute in de Leunse Paes aan waar pas twaalf dagen na de melding de rupsen werden aangepakt. De CDA'er stelt donderdag vragen in de raadsvergadering.

'Kan het college uitleggen waarom er niet gehandeld wordt volgens het contract? Waarom zit er tussen de melding en daadwerkelijke uitvoering twaalf dagen?', luiden de vragen. Tevens wil het CDA weten waarom er niet vaker preventief bestreden wordt waarbij eikenblad met een rupsdodend middel wordt bespoten. Ook vraagt de partij om bij extreme overlast, zoals nu, af te wijken van het protocol en de rups op andere manieren te bestrijden.

SP: huurders dupe extra lasten

VENRAY | De SP meent dat huurders de dupe worden van de extra lastenverzwaringen die de regering oplegt aan corporaties.

Deze ATAD-richtlijn tegen belastingontwijking komt boven op de verhuurdersheffing en vennootschapsbelasting. "Op deze manier wordt veel geld onttrokken aan de kassa van de corporaties. Dat gaat ten koste van broodnodige investeringen in goede en betaalbare woningen", zegt Jan Hendriks (SP). Hij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Want de SP vreest dat Wonen Limburg niet kan voldoen aan zijn opdracht: het bouwen van huurwoningen met betaalbare huren en het opknappen van woningen in Venray.