Inwoners Merselo steunen plan school

MERSELO | Het overgrote deel van de Merslonaren steunt het plan basisschool De Lier te verplaatsen naar verenigingsgebouw D'n Hoek bij het sportpark. Dat bleek vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst in zaal 't Anker.

Door Henk Willemssen

Draagvlak in het dorp is cruciaal om het plan te laten slagen. Al drie jaar wordt er over de verhuizing gepraat, maar de uitvoering lijkt nog heel ver weg. "Het plan ligt er maar de gemeente neemt een afwachtende houding aan", zei dorpsraadvoorzitter John van Dijck. "Deze avond is bedoeld om te peilen of het dorp erachter staat. Het gaat niet om het plan zelf, maar om het idee. Als wij het niet steunen, dan trekt de gemeente zich ook terug."

Voordat de ruim zeventig bezoekers in acht groepen aan de slag gingen, merkte een dorpsbewoner op dat niet iedereen op de hoogte is van de inhoud van het plan. Dat is volgens de dorpsraadvoorzitter in deze fase ook niet nodig, omdat het puur over de mogelijke verplaatsing gaat. "Het doel van vanavond is het dorpsgevoel te peilen en uit te dragen."

Verreweg de meeste inwoners zien de voordelen van een gezamenlijke dorpsaccommodatie en ontmoetingsplek in. Zowel voor de verenigingen als voor de school. Het verenigingsgebouw is door de samenvoeging ook beter te exploiteren. Er ontstaat helemaal een win-winsituatie doordat de vrijkomende schoollocatie midden in het dorp een ideale plek is voor woningbouw. Er wordt gedacht aan zorg- en seniorenwoningen.

De bewoners vinden wel dat het al veel te lang duurt ('we moeten de eindeloze discussie stoppen' en 'stop met problemen zoeken, gezeur en getreuzel') en dat er spoedig knopen moeten worden doorgehakt. Ellenlange discussies ondermijnen de saamhorigheid. 'De sfeer in het dorp moet goed blijven. Dit mag geen splijtzwam worden', luidde de mening van een groepje. Anderen drongen aan op eensgezindheid ('we moeten de krachten bundelen, samen staan we sterk') en op een open en transparante communicatie.

Er zijn ook tegenstanders. Omwonenden van D'n Hoek vrezen voor verkeer- en geluidoverlast. Anderen betwijfelen of de school beter af is op de nieuwe locatie. Ze missen goede argumenten en menen dat een verbouwing wellicht een betere oplossing is.

John van Dijck toonde zich na afloop blij met de actieve inbreng van de inwoners. "Ik zie een heel duidelijke lijn. Dit plan wordt door het dorp gedragen. De communicatie is een heikel punt geweest. Dit moet beter en we gaan iedereen erbij betrekken." Hij erkende dat er veel werk aan de winkel is. "Het zijn alleen nog woorden, het komt nu aan op de daden."