Sub Matris Tutela repeteert voor het jubileumconcert op 3 november.
Sub Matris Tutela repeteert voor het jubileumconcert op 3 november. Foto: Francois Nell

"Grandioos gebeuren"

Oostrum | Muziekvereniging Sub Matris Tutela, kortweg MVSMT, bestaat dit jaar een eeuw en daar wordt in Oostrum niet aan voorbijgegaan. Op zaterdag 3 november vindt er een jubileumconcert, genaamd Magnifique, plaats in de Venrayse Evenementenhal. Pr-commissielid Lucie Broeksteeg blikt alvast vooruit.

Door Sven Poels

"Het feestjaar kent een heleboel hoogtepunten", vertelt Lucie Broeksteeg (57), een van de vijf leden van de pr-commissie. Enthousiast somt ze op: "In januari ontving het orkest in gemeenschapshuis D'n Oesterham de Orde van Verdiensten – een jaarlijkse onderscheiding van carnavalsvereniging de Karklingels voor mensen of verenigingen die iets speciaals presteren. In het voorjaar zijn we met z'n allen naar Koninklijk Theater Carré te Amsterdam geweest, waar we een kijkje achter de schermen kregen. Ook is er in mei een jeugdkamp geweest en onze seniorengroep 'Music for life' heeft gisteren (woensdag, red.) nog een optreden verzorgd bij de oude watermolen in Oostrum."

Het jubileumconcert, op zaterdagavond 3 november in de Venrayse Evenementenhal, is de grootste eyecatcher. Onder leiding van de ervaren 'gastregisseur' Roel Verheggen zetten het orkest en de slagwerkgroep dan hun beste beentje voor. Ook is er een gelegenheidskoor en een dansgroep van Danscentrum Venray. "Gastzangers zijn Helen Nillessen, Roy Verbeek, Gé Titulaer en Frans Pollux. En, nog een nieuwtje: de grote artiest van de avond is Lex Uiting, die komt zingen en presenteren."

Vorige week zondag (17 juni) kwam de groep bij elkaar in D'n Oesterham. "We hebben toen de hele dag gerepeteerd, voor het eerst met alle gastzangers erbij. Dat klonk al heel goed", meent Broeksteeg. Er volgen nog drie zo'n dagen waarop iedereen aanwezig is om te oefenen en de muzikale samenwerking te optimaliseren. "We komen nog een keer samen in het gemeenschapshuis en de generale repetitie houden we in de Evenementenhal. Voor de tussenliggende 'doorloopdag' zijn we nog op zoek naar een grote ruimte."

Ondertussen wordt het dorp al lekker gemaakt voor de grootse viering. Acht straten worden onder handen genomen door de technische commissie: "Bomen en lantaarnpalen worden versierd met muzieknootjes en om de paar weken zal een straat een nieuwe naam krijgen. In mei zijn we begonnen met de Randenrade, die is omgedoopt in Magnifique, de naam van het evenement." Daarna was de Mgr. Hanssenstraat aan de beurt. "Die hebben we Vandevenneweg genoemd, naar de oprichter van MVSMT: meneer Edmond Vandevenne. Aan de hand van die nieuwe namen houden we de sfeer erin."

Verbindende vereniging

Volgens Broeksteeg wordt MVSMT – Sub Matris Tutela is Latijn voor 'Onder Moeders Bescherming' – breed gedragen door de Oostrumse gemeenschap. "Het is een verbindende vereniging. We hebben 90 leden, verdeeld over de verschillende orkesten en slagwerkgroepen. Op dit moment staan we er goed voor en we hopen op deze voet te kunnen doorgaan." De toekomst ziet ze rooskleurig in: "Verjongen is vaak het moeilijke, maar omdat de vereniging zo bevlogen is denk ik dat dat wel lukt. Het trekt nog altijd heel veel mensen
aan."

Het jubileumconcert is een goede manier om aan 'klantenbinding' te doen. "We laten horen wat MVSMT in huis heeft en kunnen iets terugdoen voor Oostrum, dat ons altijd goed gesteund heeft. Ik denk dat bezoekers verrast worden door wat ze krijgen te zien en horen. Zang, orkest, aankleding; oude en nieuwe stijl, losjes en stijlvol: van links naar rechts wordt het helemaal mooi. Het wordt ongetwijfeld een grandioos, feestelijk gebeuren." Broeksteeg hoopt dat het publiek er in groten getale op afkomt: "Het zou fijn zijn als er duizend mensen komen."

Het concert begint om 20.00 uur, toegang is vanaf achttien jaar. Kaarten kosten 17,50 euro per stuk (79 euro voor een vip-arrangement) en zijn eenvoudig te bestellen via een knop op de website van MVSMT:
www.harmonieoostrum.nl.