'Nog geen enkele politieauto gezien'

VENRAY | Vanaf afgelopen vrijdag geldt er een samenscholingsverbod aan de zuidkant van het centrum van Venray. "Ik heb iedere dag opgelet. Maar ik heb vanaf vrijdag nog geen politieauto gezien. Wat heeft dit verbod dan voor zin?", merkte een inwoner van de Gouden Leeuw dinsdag op tijdens de vergadering van wijkraad centrum.

Wijkagent Marcel Deenen reageerde dat hij afgelopen weekeinde wel degelijk in het gebied aanwezig is geweest. "Er is toezicht van politie en boa's, maar niet zo veel als we zouden willen. De capaciteit is gewoon niet toereikend." De problemen spitsen zich iedere dag toe tussen 16.00 en 21.00 uur. "Dan is de verkeersdruk ontzettend hoog. Door bezoekers aan coffeeshops en horeca", meldde politieagent Tom van Summeren, die als stagiaire onderzoek deed in en rond de Vergeten Driehoek. "Bijna alle parkeerplaatsen zijn dan bezet. Coffeeshopbezoekers zijn kortparkeerders die maar vijf tot tien minuten nodig hebben. Ze blijven rondjes rijden totdat ze een plekje hebben gevonden. Of ze parkeren in andere straten." De beide coffeeshops in de Henseniusstraat zetten dagelijks tijdens de piek een toezichthouder, met een blauw hesje, op straat in om bezoekers naar een parkeerplek te verwijzen. Volgens Marcel Deenen is het slechts een druppel op een gloeiende plaat. "Het betekent misschien 10 procent winst." Al vaker is de wens geuit bezoekers naar de parkeerkelder in de Gouden Leeuw te dirigeren. "Dat zou ideaal zijn, maar dat gaan ze niet doen", reageerde Van Summeren. "In de parkeergarage moeten ze betalen en bovendien vinden ze het te omslachtig. We kunnen ze ook niet dwingen."

De problemen aan de zuidkant van het centrum zijn divers. "Drugsdealers, ongure types, verkeersoverlast en straatafval", zo vatte Van Summeren het samen. Opnieuw klonk vanuit de centrumbewoners de roep om de twee coffeeshops te verplaatsen naar elders. "Als we de coffeeshops sluiten, dan is het probleem toch opgelost", meldde een bewoner.