Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Supermarkt

Mijn dagelijkse boodschappen doe ik bij Jan Linders. Voor de chocoladepinda's van Emté rijd ik om. Mijn aardbeienjam haal ik bij Albert Heijn. En Plus heeft mijn sympathie omdat de vader van Judith en Guido ooit supermarkt '4=6' had in Merselo.

Bij Jumbo daarentegen kom ik nooit. Maar in de rechtszaak van de vier genoemde supermarkten tegen Jumbo, snap ik de laatste. Die wil zijn supermarkt in Brukske verplaatsen richting Henri Dunantstraat en uitbreiden. Er komt ook een Lidl bij. De gemeente vindt dat prima, de vier niet. Voor de rechtbank Roermond haalden ze er zelfs de parkeernormen bij. Dat ontlokte de rechter deze grappige uitspraak: 'Nu de dichtstbijzijnde vestiging van eiseressen is gelegen op meer dan 1 kilometer van het bouwplan, is niet aannemelijk dat eiseressen gevolgen van parkeren ondervinden.' Ofwel: waarom maken jullie je druk over parkeerproblemen?

Was u al eens in winkelcentrum Brukske? De vier zouden zich schamen voor die plek. Toch stappen ze naar de Raad van State. Kom op, jongens. Steek je energie liever in slimme acties en campagnes. Scheelt advocatenkosten. Levert onze sympathie op. En bovendien: is een eventuele lichte omzetdaling niet het risico voor elke ondernemer in elke concurrerende markt? De omzet van de Nederlandse supermarkten bedroeg in 2017 (hou je vast) 35 miljard euro. Prognose 2018: twee procent groei.

Venray is groot genoeg voor al jullie grote winkels. Stop dit 4 tegen 2-gedoe. Ik zeg: 4=6.