Leunse wegen te smal

LEUNEN | Een afvaardiging van de dorpsraad van Leunen had onlangs in het gemeentehuis een gesprek met een verkeersambtenaar over enkele knelpunten in het dorp. Naast de Molenhofweg spitsen de verkeersproblemen zich toe op de Van Berlostraat en Enge Steeg. Beide wegen zijn te smal voor het steeds drukkere autoverkeer.

Door Henk Willemssen

De dorpsraadleden Sander Hellegers en Marloes Zandbergen kregen te horen dat de Van Berlostraat en Enge Steeg eigenlijk niet geschikt zijn voor het huidige gebruik. Het zijn twee oude en smalle straten die na de komst van grote woonwijken veel meer (auto)verkeer kregen te verwerken. Nabij de Van Berlostraat herrees nieuwbouwwijk de Korenmolen. De toegang vanaf de Albionstraat is veel te smal. Hier kunnen twee auto's elkaar niet of nauwelijks passeren. De automobilisten moeten het trottoir op en er zijn al vaker aanrijdingen met schade geweest. Toch was er bij de gemeente niets bekend over incidenten, omdat ze nooit zijn gemeld. Het verbreden van de Van Berlostraat is een dure oplossing omdat dan ook de riolering verlegd moet worden.

Bij de Enge Steeg, aan de westkant van Leunen, nadert uitbreidingsplan de Steeg zijn voltooiing. Langs de beek zijn de laatste huizen in aanbouw. Zolang het bouwverkeer nog af en aan rijdt, wordt de Sint Isidorusstraat niet geasfalteerd. De Sint Isidorusstraat slingert vanaf de Sint Catharinastraat dwars door de nieuwe wijk en komt uit op de Enge Steeg. Van daaruit rijden veel auto's via de Zuivelweg naar Venray. "De uitrit van de Sint Isidorusstraat is onveilig", zei Sander Hellegers maandag in de dorpsraadvergadering. "Vanaf de Zuivelweg wordt er vaak hard gereden. Een verkeersdrempel blijkt niet mogelijk, omdat er dicht bij op de Catharinastraat al een drempel ligt. Een oplossing is belijning op de weg of het plaatsen van bloembakken als snelheidsremmers."

De verkeersambtenaar opperde zelfs de Enge Steeg helemaal af te sluiten voor het doorgaande verkeer omdat het geen toegangsweg is. De weg breder maken is ook geen optie omdat de Enge Steeg dan nog meer verkeer aantrekt. Door het huidige gebruik zijn de wegkanten slecht met enkele diepe gaten." Afsluiting is niet ideaal. Omdat dan het probleem zich verplaatst naar de Sint Catharinastraat en Gussenstraat", reageerde Hellegers. "Bloembakken lijkt de beste oplossing, maar die moeten we dan zelf onderhouden."