Afbeelding
Foto:

Venray in teken smartlappen

Venray | In 2016 vierde het smartlappenkoor De Sjanellekes zijn derde lustrum met een smartlappenfestival in het centrum van Venray.

Ondanks de regenbuien werd het festival een succes en kwam logischerwijs de vraag of er geen mogelijkheid was om dit festival jaarlijks te organiseren, gezien ook de potentie om in de toekomst steeds groter te groeien. Daar hadden de dames van De Sjanellekes wel oren naar en editie 2017 en nu alweer 2018 werden een feit.

Ondanks het weer was het feest in 2016

Een dertigtal koren uit alle hoeken van Nederland werd benaderd, maar de datum van zaterdag 7 juli speelde veel koren parten in verband met vakanties en reeds geplande optredens elders in het land. Toch heeft een aantal koren uit alle windstreken toegezegd. Het festival gaat die dag om 13.00 uur van start op diverse plaatsen in centrum met het podium op de Grote Markt als centraal punt, dankzij de medewerking van enkele horecaondernemers op dit plein.

Rond 17.00 uur vindt daar ook de muzikale afsluiting van het straatfestival plaats met alle koren. Vervolgens zet een dj tot circa 20.00 uur het programma voort. Daarna start het avondprogramma, dat ook in het teken van de smartlap staat, tot circa middernacht.

Ook dit jaar is er vanaf half juni een speciaal ingerichte 'Sjanellenwinkel' in het voormalig pand van Maxwell op de hoek Schoolstraat/De Bleek. Daar worden alle prijzen tentoongesteld, beschikbaar gesteld door ondernemers, voor de grootse tombola. Vorig jaren al een succes, dus wederom voor herhaling vatbaar.

Tijdens het festival kunnen lootjes gekocht worden die meteen verzilverd kunnen worden in deze winkel, die tijdens dit muziekfestijn van 13.00 tot 17.30 uur geopend is.

Daarna is er geen mogelijkheid meer om de lootjes te verzilveren. De koren worden om 12.00 uur ontvangen in de foyer van de schouwburg en zullen vanaf 13.00 tot 17.00 uur het centrum van Venray omtoveren in een smartlappenland.

De deelnemende koren zijn De Sjanellekes Venray, De Boa's Amersfoort, Uit het leven gegrepen Hoevelaken, Huur Os Grubbenvorst, Amor Den Bosch, Schoen Luuj Venlo, Now Weej Venray, De Golden Liesjes en De Rooyse Dommelklanken.

De koren treden afwisselend op op de Grote Markt en op diverse plaatsen in de Grotestraat, Schoolstraat, De Bleek en de Passage.

Na de gezamenlijke afsluiting op de Grote Markt worden de hoofdprijs van de tombola (huisconcert De Sjanellekes) en de tweede en derde prijs uitgereikt.