Het vrije zicht gaat verdwijnen als de huidige plannen doorgaan.
Het vrije zicht gaat verdwijnen als de huidige plannen doorgaan. Foto:

'Tuin wordt luchtplaats'

Venray | Plannen van bouwbedrijf Fleuren om appartementen te realiseren op de hoek van de Henseniusstraat en de Langstraat stuiten op weerstand van omwonenden. Fleuren wil het bestaande pand aanpakken en renoveren. Daarnaast moeten er nieuwe appartementen bijkomen. Aanwonenden vallen vooral over het idee om een complex van negen meter hoog aan de Langstraat te bouwen.

Door Willem Menting

De vergunning voor die bouwplannen werd al in 2011 toegekend. Aanwonenden Joeri Ooijevaar, Sjoerd Cox en Arthur Ramakers hebben een verzoek tot intrekking gedaan bij de gemeente Venray. Het trio vreest vooral de hoge muren. "Als het plan doorgaat, komt er geen licht in mijn achtertuin. Onze tuinen hebben zo meer weg van de luchtplaats van een gevangenis en dan heb ik het nog niet eens over de waardedaling van onze woningen", vertelt Cox aangeslagen.

Fleuren mag volgens de vergunning appartementen bouwen op het lage deel van het bestaande pand aan de Langstraat. Destijds is geen bezwaar gemaakt tegen de plannen. Cox en Ooijevaar woonden in 2011 nog niet aan respectievelijk de Henseniusstraat en de Langstraat. Ramakers woonde al wel in de 'vergeten driehoek'. "Ik heb toen nooit iets gehoord van de vergunningsaanvraag. Anders was ik daar nooit mee akkoord gegaan. Fleuren heeft geen eigen woonbelang, hij verhuurt die panden."

Het drietal kreeg pas lucht van de plannen toen er een vergunning werd aangevraagd om het 'moederpand' (blauwe gebouw op foto-inzet) aan de Langstraat 1 te verbouwen. "We hebben toen meteen bezwaar aangetekend", vertelt Ramakers. De omwonenden nodigden bouwbedrijf Fleuren op 28 mei jl. uit voor een gesprek. Dat onderhoud leverde volgens aannemer Berry Fleuren weinig op. "Het is een complexe kwestie. Vanwege de crisis in de bouw zijn we destijds niet begonnen met bouwen. We gingen het gesprek aan om er samen uit te komen, maar ik ben ondertussen ook al gebeld door tv-programma De Rijdende Rechter. Zij ondernemen stappen die wat mij betreft niet kunnen. Als het op deze manier moet, dan valt er niet meer over te praten."

Wethouder Jan Loonen hoopt dat beide partijen er samen uitkomen. "Wij zijn onpartijdig in deze zaak en destijds is een weloverwogen beslissing genomen. Als we deze vergunning al zouden willen intrekken, dan is dat nog niet gemakkelijk. Dat moet via de rechter. Het beste zou zijn als beide partijen er samen uitkomen."

De omwonenden zitten inmiddels met de handen in het haar. "We voelen ons totaal niet serieus genomen door Fleuren en de gemeente. Er blijft voor ons geen leefbare situatie over. Fleuren is totaal niet bereid om concessies te doen. We willen er juist graag samen uitkomen, maar Fleuren heeft die intenties niet." Vanaf het dakterras van het nieuw te bouwen complex aan de Langstraat kijken bewoners zo de slaapkamers en achtertuinen van de omwonenden in. "Ik begrijp dat dit vervelend is, maar er komt een muur van 1,20 meter op de rand van het terras dus alleen als mensen het echt willen, kijken ze de woningen in. Ik beken dat ik er zelf ook niet blij mee zou zijn als ik daar zou wonen, maar met alle respect je woont in het centrum van Venray. Dan loop je het risico dat er gebouwd wordt in de omgeving." Ooijevaar, Cox en Ramakers gaan nog steeds graag het gesprek aan met de aannemer. "We komen er graag samen uit", zegt Ooijevaar. "Ik heb er slapeloze nachten van", voegt achterbuurman Cox toe. "De aannemer speelt in onze ogen een vuil spelletje. Vanuit onze tuinen heb je op deze manier totaal geen zonlicht meer. Een muur van negen meter op de erfgrens is toch niet normaal", vertelt Ramakers fel. "Het is onmenselijk. Hier moet echt iets aan gebeuren." De opknapbeurt voor het pand komt volgens Fleuren als geroepen. "We willen dit pand al langer opknappen. Momenteel wonen er seizoensarbeiders en we willen gewoon zeven mooie appartementen realiseren. Dat is goed voor het centrum van Venray. Het gebouw ziet er nu niet echt fraai uit." Via een ingewikkelde procedure via de rechter kan de vergunning nog worden ingetrokken. Of dat traject wordt gestart is nog niet duidelijk. Fleuren wil in ieder geval in september of oktober beginnen met de bouw. Foto: Rikus ten Brücke.

Afbeelding
Op deze plek aan de Langstraat moeten appartementen komen.