Wieneke Verkoijen is op 22 september een van de elf finalisten van het liedjesfestival.
Wieneke Verkoijen is op 22 september een van de elf finalisten van het liedjesfestival. Foto: Henk Lammen

"Ik ga knallen!"

Venray | Aan het begin van de middag kwam afgelopen zaterdag de verlossende uitslag en werden de elf finalisten van het liedjesfestival van De Piëlhaas bekendgemaakt. Met Geej en ik behoorde de 20-jarige Wieneke Verkoijen uit Venray tot de gelukkigen.

Door Henk Lammen

"Ik ben zo trots", jubelt ze na de voorselectie. "Op mijn tekstschrijver Willy, muziekschrijver Stef en op mezelf. Ik ga knallen!" Het is Wieneke ten voeten uit. Enthousiast, besmet met het vastelaovendvirus en zingen. Vier jaar geleden maakte ze haar debuut op het liedjesfestival. Samen met Roos Leenders zong ze Vastelaovesselfie. De twee daaropvolgende seizoenen ging ze solo voor een plek op de cd van De Piëlhaas. Drie keer wist ze niet te eindigen bij de beste vier. Haar humeur leed er niet onder. "Het was natuurlijk wel een teleurstelling. Ik wil zo graag op die cd." Er volgt een diepe zucht. Dit jaar is ze er weer klaar voor. Ze vond in Willy Voesten een tekstschrijver die met Geej en ik op de proppen kwam.

De winnaars van vorig jaar Pruuf Mar strijdt dit jaar niet mee om de titel

De muziek vond ze dichterbij. Haar nieuwe vriend Stef Koonings uit Ysselsteyn, van het populaire duo Pruuf Mar, nam die voor zijn rekening. Het is een nummer met een boodschap. Een uptempo lied, vrolijk maar ook met een gevoelige snaar. "Het past precies bij mij. Hoe ik ben. Het nummer is mij echt op het lijf geschreven. Het gaat over mijn vriend de vastelaovend. Het aftellen voor de voorbals, het liedjesfestival, dan begint het te kriebelen. Maar ook over het omarmen van de vastelaovend, met een lach en een traan. De tranen komen aan het einde van de vastelaovend, omdat het feest dan weer voor een jaar voorbij is. Maar ook de mensen die je op dat moment mist, waarmee je niet samen kunt vieren."

Als kleine meid in Blitterswijck was ze al gek met de vastelaovend. Ze kreeg het feest met de paplepel ingegoten. Die vrolijke tante met een vlotte babbel voelde zich verwelkomd in een warm bad toen ze voor de eerste keer meedeed aan het liedjesfestival in Venray. Voor haar vierde bijdrage is het enthousiasme onverminderd groot. "Vastelaovend laat zien wie ik ben, hoe gek ik ben", lacht ze als ze een stukje zelfkennis tentoonspreidt. "Een plekje op de cd is mijn droom, maar ik vind het enorm leuk om voor anderen te zingen. Te genieten als ze op mijn nummer loskomen. Ik heb ook het hele jaar door carnavalsmuziek opstaan. In de auto, thuis. Nee, Stef vind dat niet zo leuk in de auto. Zeker niet als er een nummer van hem opstaat", schatert ze.

Elf finalisten

De elf finalisten voor de grote finale van het liedjesfestival op 22 september zijn:

Femilie Janse door 't Joekskoor

Hutjemutje door Goedzat

De klok tikt vastelaovend door Toezjoër

Laevesecht door Gén Vier

Geej en ik door Wieneke

Vriendschap door Now Weej

Veranderd door Dennis en Margret

't je van het door Hej en Zej

Pruuf, lach,geniet door Loss!

Gröts door Rob Arts

Miene sjaal door Kieës mit Kruut

De Vastelaovesraegenboeëg door Rute 3 en Iedereën geliek door Toe mar wisten de finale niet te bereiken.