Frauke Smits (links) en Maartje Emons zingen tijdens de tweede editie van Saull at the Park.
Frauke Smits (links) en Maartje Emons zingen tijdens de tweede editie van Saull at the Park. Foto: Henk Lammen

"Sinaasappels persen!"

Venray | Vorig jaar presenteerden Auke Classens van muziekstudio Saull en Twan van Bussel van gastrobar Tof een geheel nieuw muziekconcept in Venray: Saull at the Park. Op zondag 1 juli staat in het stadspark aan het Mgr. Goumansplein de tweede editie op de culturele kalender.

Frauke Smits (22) uit Leunen en Maartje Emons (27) uit Venray zijn twee van de artiesten die optreden. Saull at the Park begint om 14.00 uur.

Door Henk Lammen

Het concept is nagenoeg ongewijzigd. Leerlingen van Saull, jong en oud, verzorgen samen een miniconcert. Het aanbod aan muziek is divers: van singer-songwriter en bluesnummers tot eigen nummers en covers, solo of meerstemmig. Het nieuwe recept bleek vorig jaar een schot in de roos. Leerlingen die zich op een podium konden presenteren en vele bezoekers die genoten van live muziek en een hapje en een drankje. Een heerlijk zonnetje deed de eerste editie van het nieuwe evenement helemaal slagen. Voor Frauke Smits, begeleider in de gehandicaptenzorg, is het de eerste keer dat ze zich presenteert aan een groter publiek. "Zingen is voor mij echt een uitlaatklep, een hobby. Onder de douche, in de auto zing ik volop. Maar op een echt podium durfde ik nooit. Ik was altijd bang dat het mis zou gaan. En voor het oordeel van iedereen. Daar moet ik mee om leren gaan." Haar bekentenis is opvallend. De zanglessen bij Auke Classens hebben haar in ieder geval een stuk zelfverzekerder gemaakt voor de vuurdoop. "Ze weet precies wat iedereen nodig heeft. En als het even niet lukt dan is het sinaasappels persen. Het lichaam spant zich dan om meer power te krijgen, meer zuurstof om er weer geluid uit te krijgen." Maartje begint meteen ook te lachen.

De eerste editie was een succes

Ook voor haar is het een bekend ritueel. "Dat is echt het knappe aan Auke. Ze past bij iedereen. Ze straalt rust uit, je voelt je meteen op het gemak." Ook voor Emons is zingen een passie. "Heerlijk als je een dag hebt gewerkt", zegt de leerkracht in het basisonderwijs. "Dan kan ik helemaal mijn hoofd leegmaken, lekker chillen. Bezig zijn met zingen, oefeningen doen, groeien en vooral ook alles loslaten." De zanglessen bij Auke openen voor beiden deuren. Maartje: "Ze denkt echt me je mee en heeft contacten. Kijkt wat bij je past. Zo vervang ik dankzij haar komend weekend de zangeres van de Blue Band (Lucki Pijpers, red.) tijdens de Zomerse Zondag in Castenray. Dat is wel even aanpoten om de setlist van een uur onder de knie te krijgen." Met wat musicalervaring in haar koffer gaat ook Frauke nieuwe uitdagingen aan. "Ik sluit me als zangeres aan bij het orkest Sjanté in Ysselsteyn. Dat is toch iets anders dan een musical in de schouwburg. Daar zie je de mensen niet als je op het podium staat. Dat wordt nu wel anders. Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds eng. Maar hoe vaker ik het doe, hoe makkelijker het wordt." Die ervaring heeft Maartje al achter de rug. Tijdens The Lion sings tonight in De Stad in Venray mocht ze na een bekende plaatsgenoot het podium betreden. "Moest ik na Stef Classens optreden. Ja, dat is dan wel even een verrassing. Even slikken ook. Maar uiteindelijk is het me goed afgegaan", lacht ze.