Pleinen: kastjes geluidsmeting

VENRAY | De gemeente gaat permanente meetkastjes plaatsen op de pleinen in het centrum van Venray, zodat bij evenementen continu het geluid kan worden gemeten.

In het vorige weekeinde is het flink uit de hand gelopen met de geluidsoverlast tijdens het Pleinfestijn. Vooral op vrijdag bij het rockfestijn regende het klachten van omwonenden. "Het was een grof schandaal. De herrie was gewoon niet te harden. We werden er gestoord van", foeterde dinsdagavond een buurtbewoner tijdens de vergadering van wijkraad centrum. "Je zag ook mensen met de handen voor de oren van het plein wegvluchten." Ook andere centrumbewoners uitten hun ongenoegen. "Mijn huis stond te dreunen", zei een bewoonster. "Ze moeten die overlast veel harder aanpakken. Het hele centrum is hier de dupe van."

De nieuwe wethouder Carla Brugman (Venray Lokaal) moest erkennen dat er die avond geen handhavers beschikbaar waren om geluidsmetingen te verrichten. "Er was niet genoeg capaciteit om ernaartoe te gaan." Volgens omwonenden is er tot 120 dba gemeten, terwijl maximaal 80 dba is toegestaan. "Er was erg veel herrie. Niet normaal hoe hard de muziek stond", wist ook Brugman. Ze kondigde de plaatsing van meetkasten aan. "Dan kunnen we voortaan van afstand zien of er geluidoverschrijdingen zijn en kunnen we direct ingrijpen."


Grondtransport door Wanssum

WANSSUM | Ondanks eerdere beloftes gaat aannemer Mooder Maas toch grond transporteren over de hoofdwegen van Wanssum. Afgelopen maandag is begonnen met de werkzaamheden in het centrum bij de dorpsbrug en het dal van de Groote Molenbeek.

Het was de bedoeling dat de benodigde grond, vanuit de hoogwatergeul van Wanssum, zou worden aangevoerd per schip via de industrie- en jachthaven. Dat blijkt achteraf niet goed mogelijk vanwege de veiligheid, risico's, overlast en tijd. Daarom is toch gekozen voor transport met vrachtauto's. De route loopt via De Kooy, Stayerhofweg, rotonde Brugstraat, Burg. Ponjeestraat en Helling. Het vrachtverkeer rijdt over een platenbaan naar het beekdal. Er rijden drie tot vijf vrachtwagens op en neer tussen de laad- en losplaats bij de hoogwatergeul van Wanssum en het Molenbeekdal. Gemiddeld zijn er zo'n twaalf retourvrachten per uur.

De werkzaamheden voor de nieuwe dorpsbrug in het centrum gaan door tot eind juli. Er zijn in 2018 nog drie projecten met grondtransport over de weg. De aanleg van de dijk langs de Meerloseweg (augustus en september), de dijk langs de Sportlaan (vierde kwartaal) en het aanbrengen van hoge grond aan de oostzijde van Helling (oktober en november).

Er wordt gereden op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur. De chauffeurs hebben instructies gekregen over de route en het rijgedrag. Ze moeten vooral 's ochtends extra goed opletten bij de rotonde op Brugstraat vanwege de grote groepen scholieren die daar passeren. Bij Helling komt een in- en uitrit aan waarbij verkeersregelaars worden ingezet.

De vrachtwagens moeten rijden met een gesloten laadbak en de platenbaan wordt nat gehouden tegen het stof. Dagelijks worden de in- en uitritten bij de Kooy en Helling schoongeveegd.


Grote zorgen om capaciteit politie

Venray | Burgemeester Hans Gilissen maakt zich grote zorgen om de politiecapaciteit in Limburg. Onlangs werd bekend dat Nederland 1100 agenten meer krijgt. Voor de provincie Limburg zijn dat er slechts 31.

"Het is teleurstellend dat het kabinet de oproep vanuit Limburg niet heeft gehonoreerd", begint Gilissen zijn verhaal. "Omgerekend naar het aantal gemeenten komt er gemiddeld één fte per gemeente bij. We hebben vorig jaar als de vier meest noordelijk gelegen Limburgse gemeenten al bij de toenmalige politiechef aandacht gevraagd voor de specifieke problematiek van deze regio. We hebben te maken met dezelfde problemen als veel andere plattelandsgemeenten. Ik noem illegale activiteiten in het uitgestrekte buitengebied. Voor Noord-Limburg komt daar de langgerekte vorm bij: van Venray tot Molenhoek is het 40 km."

Volgens de burgemeester van Venray is er meer. "En natuurlijk de grenzen. Het overgrote deel van de provinciegrens is ook landsgrens (Duitsland en België, red). Slechts één Limburgse basiseenheid grenst niet aan het buitenland. Helaas is de Europese samenwerking nog niet zo ver dat we grensoverschrijdende flexibele capaciteitsafspraken met korpsen uit buurlanden kunnen maken. Elkaar helpen is niet of nauwelijks mogelijk. Dat alles baart mij en mijn collega's in Limburg zorgen en daarvoor hebben we ook bij de minister om aandacht gevraagd. Dat heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid en dus zullen we onze krachten in Limburg moeten blijven bundelen om 'Den Haag' tot andere gedachten te brengen."


Frustraties lopen op bij de politie

VENRAY | Wijkagent Marcel Deenen uitte dinsdag zijn frustraties over de beperkte politiecapaciteit tijdens de jaarvergadering van wijkraad centrum. "Als wijkagent wil ik preventief bezig zijn. Om problemen aan de voorkant op te lossen. Daar kom ik helaas veel te weinig aan toe."

Stagiaire Tom van Summeren is over drie maanden klaar met zijn opleiding tot hoofdagent. Hij hoopt daarna bij het Venrayse korps in dienst te kunnen treden. Het zou een heel welkome versterking zijn. Want momenteel krijgt Venray de spoedsurveillance buiten de kantooruren niet rond. Bovendien worden agenten vaker weggehaald voor een nooddienst. Vooral nu er een samenscholingsverbod is afgekondigd in het centrum, wil Marcel Deenen er zo veel mogelijk zijn. "Ik wil zo graag meer doen. Maar we moeten roeien met de riemen die we hebben."

Wethouder Carla Brugman van handhaving en veiligheid snapt de frustraties. "We komen mensen en tijd tekort. Venray heeft te weinig capaciteit voor de problemen die we nu hebben. We gaan lobbyen en ons best doen om meer agenten te krijgen."