Afbeelding
Foto:

Eerste X-triatlon Venray succes

Venray | De eerste X-triatlon voor mensen met een beperking in Venray is zondag gehouden. Vijftig sporters met een beperking gingen samen met hun buddy's de uitdaging aan. Iedereen Kan Sporten Noord Limburg en MEE Noord- en Midden-Limburg kijken terug op een geslaagd evenement.

Anne Thielen (wethouder gemeente Venray) en Arno van Bommel (regiomanager MEE) openden de X-triatlon in Laco Sportcentrum. Vol enthousiasme stonden de deelnemers aan het recreantenparcours te wachten om het water in te gaan.

Veertig recreanten doorliepen met hun buddy's in kleine groepjes de onderdelen zwemmen, fietsen, (hard)lopen. Zonder tijdsdruk. Het ging erom dat zij, ondanks hun beperking, mee kunnen doen aan dit sportevenement: 10 minuten zwemmen, één (3,3 kilometer) of twee (6,6 kilometer) rondes fietsen en 15 minuten (hard)lopen. De eindstreep wordt door iedereen gehaald. Hetzij in een rolstoel, met krukken, op een loopfiets en gewoon te voet. Iedereen was winnaar en kreeg een medaille en certificaat van deelname.

Later die middag starten tien deelnemers aan het wedstrijdparcours: 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen. In tegenstelling tot het recreantenparcours ging het hierbij wel om de beste tijd.

Met een razende vaart kwam er een diversiteit aan fietsen voorbij: racefiets, handbike, tandem. Verstandelijke beperking, vorm van autisme, blind of deels verlamd, het weerhield niemand ervan om te gaan voor de eerste plaats. Na een spannende eindstrijd op de atletiekbaan won René uit Maasbree. MEE en Iedereen Kan Sporten kijken terug op een geslaagde dag.

Projectleider X-triathlon Eric Brueren: "Het was een fantastische dag! Ik ben hartstikke trots dat we onze belofte waar hebben gemaakt: dat iedereen, met welke beperking dan ook, de triathlon heeft kunnen ervaren. Dat is ook wat dit evenement uniek maakt. De X-triathlon is zo aangepast dat iedereen mee kan doen. Ondanks hun beperking die eindstreep halen. Mensen dát geweldige gevoel geven, daar doen we het voor!"

Op Peel en Maas TV was afgelopen week een verslag van de X-triatlon te zien. Deze uitzending terugkijken kan via het YouTube-kanaal van Peel en Maas TV.

Foto: Simone Swinkels.