Jeugdnatuurwacht Venray stopt

Venray | Jeugdnatuurwacht Venray houdt op te bestaan. De organisatie is er niet in geslaagd om nieuwe vrijwilligers en bestuursleden te vinden. "Mijn pijn in ons hart besluiten we om te stoppen", vertelt penningmeester Theo Martens. "We zien geen andere oplossing. Dit hebben we na zorgvuldig overleg besloten."

De meeste vrijwilligers van de jeugdnatuurwacht zijn rond de 70 jaar oud. "Het waren altijd dezelfde mensen die de kart trokken. Dat was niet meer te doen." Momenteel telt de Jeugdnatuurwacht Venray nog 142 leden. Dat aantal liep de laatste jaren al verder terug. De zoektocht naar onder meer een nieuwe voorzitter was al meer dan één jaar bezig. "Wij vinden het erg betreurenswaardig dat er op dit moment te weinig animo is om een bestuursfunctie te aanvaarden."

Vrijwilligers van de jeugdnatuurwacht hebben de laatste jaren nog wel voorlichting gegeven op basisscholen, maar een echte boost kreeg de organisatie niet. "Misschien is het niet meer van deze tijd. In onze hoogtijdagen hadden we 400 wandelaars tijdens onze tochten. Die tijd lag toch echt al achter ons." De komende maand zal de penningsmeester de teveel betaalde contributie terugstorten op de diverse rekeningnummers. "We willen alles zo netjes mogelijk achterlaten."

Aan het einde van het seizoen mogen de leden van groep 8 altijd het aantal behaalde stempels doormailen. Diegene met de meeste stempels krijgt dan een boek over natuur. Omdat de jeugdnatuurwacht stopt, mogen ook de leden van groep 6 en 7 het aantal behaalde stempels doorgeven voor 25 juni via bea.brouwer@hotmail.com.

Niet alle activiteiten van Jeugdnatuurwacht Venray stoppen per direct. De actie Wie kweekt de hoogste zonnebloem gaat gewoon door. "De leden krijgen daar nog meer informatie over." Ook voor het opgehaalde bedrag van de Clubkascampagne van de Rabobank is een bestemming gevonden. IVN Geijsteren ontvangt de 233,40 euro van de jeugdnatuurwacht. "Deze organisatie sluit mooi aan bij onze vereniging."


Jera On Air bijna uitverkocht

Ysselsteyn | Jera On Air 2018 is bijna uitverkocht. Dat meldt vicevoorzitter Thijs Vogels van de stichting Jera On Air. "Het is echt ongelofelijk. Het loopt storm, boven verwcahting: uit bijna elk werelddeel kunnen we bezoekers begroeten. Negentig procent van de kaarten is al verkocht. We verwachten zo'n 6500 bezoekers per dag."

Jera On Air is het grootste hardcore-, punk- en metalcorefestival van Nederland. Dit jaar viert het Ysselsteynse muziekfestijn zijn 26e verjaardag op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 juni. "Tijdens dit weekend wordt het inwonersaantal van Ysselsteyn verveelvoudigd en komen er duizenden mensen van over de hele wereld om van de muziek en de andere festiviteiten te genieten", meldt Thijs Vogels trots. "In meer dan 40 verschillende landen zijn tickets verkocht, waaronder landen als Australië, Japan, Brazilië, Chili, de Verenigde Staten, Thailand, Zuid-Afrika en Rusland. Door de grote populariteit hebben we de capaciteit flink opgeschroefd. De tenten zijn bijvoorbeeld allemaal vergroot en ook de festival- en campingterreinen zijn uitgebreid."

De publiekstrekkers dit jaar zijn NOFX, Billy Talent, Enter Shikari, Sick Of it All, Stick To Your Guns en Less Than Jake. "Naast de muziek zijn er ook vele andere dingen te beleven op het terrein", vertelt Thijs Vogels. "Zo is er een speciaalbierbar waar ook het eigen gebrouwen Jera On Air-bier wordt getapt. Maar we hebben ook een dj-stage, een skateramp met professionele BMX'ers, een festivalmarkt, een uitgebreid assortiment aan eten en uiteraard een camping. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een weekend vol vermaak."

Kaarten zijn te bestellen via de website www.jeraonair.nl.


Brukske wacht op Raad van State

VENRAY | Het hoger beroep tegen de bouw van het nieuwe winkelcentrum in Brukske zal wellicht eind dit jaar door Raad van State worden behandeld. Vooruitlopend op de uitspraak kan Jumbo Vastgoed toch alvast starten met de werkzaamheden.

Enkele concurrerende supermarkten waren in beroep gegaan tegen de omgevingsvergunning voor het winkelcentrum. Op 9 februari 2018 werden door de rechtbank de meeste bezwaren verworpen. De bezwaarmakers zijn daarna in hoger beroep gegaan bij Raad van State, maar de vergunning is toch al geldig.

Jumbo is in mei van start gegaan met de grondwatersanering. Dit duurt drie tot vier maanden. Daarna kan de gemeente beginnen met het bouwrijp maken van het terrein. De voorbereiding is begonnen. Het bestek is klaar en kabels en leidingen zijn al verlegd.

De aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg bij de Henri Dunantstraat en de inrichting van de openbare ruimte rondom het winkelcentrum, gaan eind dit jaar van start zodra Raad van State de vergunning onherroepelijk heeft verklaard. Jumbo gaat dan ook alvast beginnen met de sloop van het leegstaande deel van het oude winkelcentrum.


'Venraynaren bellen politie te weinig'

VENRAY | Dat Venray hooguit een politieagent extra krijgt van de 31 die aan Limburg zijn toegezegd, komt mede door het geringe aantal meldingen. "Dan lijkt het of er in Venray niets gebeurt."

Politieagent Tom van Summeren riep dinsdag tijdens de vergadering van wijkraad centrum iedereen op bij onraad 0900-8844 te bellen. Voor grotere calamiteiten, zoals inbraken, is er 112. Bellers van 112 krijgen direct contact met de meldkamer. Bij 0900-8844 krijgen ze eerste een telefonist in Maastricht aan de lijn. "Ik weet dat je vaak wel twintig minuten in de wacht staat. Er zijn ook hier te weinig medewerkers", zei Van Summeren. Bewoners reageerden dat meldingen geen zin hebben 'omdat er toch niets meegedaan wordt'. Dat erkent de politie. "Maar als we binnen een maand twintig meldingen krijgen vanuit dezelfde straat, dan is er wel degelijk iets aan de hand. Dan gaan we er ook naartoe. Daarom is het zo belangrijk om meldingen te blijven doen."