Miljoenenverlies plan Sint Anna

VENRAY | De herontwikkeling van Sint Anna betekent een flinke verliespost voor de nieuwe eigenaar Renschdael Groep uit Horst. Er zijn drie mogelijke scenario's. In het meest gunstige geval bedraagt het tekort 15,6 miljoen euro. Bij de duurste variant loopt het verlies op naar 25,5 miljoen euro.

In de berekening heeft Renschdael Groep nog geen rekening gehouden met subsidies. Onlangs werd bekend dat het Rijk een bijdrage geeft van 3,5 miljoen euro voor de restauratie van rijksmonumenten op het voormalige gestichtterrein. Desondanks blijft het bouwproject diep in de rode cijfers.

Het financiële resultaat wordt sterk negatief beïnvloed door het opknappen van de verouderde gebouwen. Hoe meer gebouwen worden gesloopt, hoe gunstiger het is. Het geld moet worden verdiend met de nieuwbouw. Maar dit is bij lange na niet voldoende om het project winstgevend te maken. Een tegenvaller is ook dat kosten voor de restauratie en bouwwerkzaamheden sterk zijn gestegen en veel hoger uitvallen dan was begroot.

In het meeste gunstige scenario (verlies 15,6 miljoen euro) worden St. Pieter en St. Theresia gesloopt en worden er drie gebouwen verkocht (boerderij, St. Benoit en St. Bernard). In de middelste variant (min 16,7 miljoen euro) worden naast St. Pieter en St. Theresia ook St. Benoit en St. Bernard gesloopt. In het duurste scenario (tekort 25,5 miljoen euro) wordt er niets gesloopt en worden alle paviljoens gerenoveerd.

Er zijn acht bezwaren ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. Na overleg is met zes indieners op voorhand overeenstemming bereikt. Na de vakantie, op 28 augustus, bespreekt de commissie Wonen de stand van zaken.