Opnieuw verbod op samenscholing

VENRAY | Na een onderbreking van ruim twee jaar geldt er weer een samenscholingsverbod voor de Vergeten Driehoek, het wijkje aan de zuidkant van het centrum. Het is de derde maal dat Gilissen, sinds zijn aantreden in januari 2010, het verbod instelt. De eerste keer was van 16 maart 2012 tot 3 januari 2013. Het hing toen samen met de invoering van de wietpas op 1 mei 2012 waardoor de drugshandel op straat toenam.

Van augustus 2015 tot carnaval 2016 gold er een samenscholingsverbod voor het gehele winkelcentrum. Alhoewel de problemen zich toen ook al toespitsten op de Vergeten Driehoek (begrensd door Henseniusstraat, Langstraat en Paterslaan) en Gouden Leeuw.

Het nieuwe samenscholingsverbod betreft nu alleen de zuidkant van het centrum: Henseniusstraat, Henseniusplein, Leeuwstraat, Langstraat en Paterslaan. Ook het Gouden Leeuwplein en een deel van de wijk West-Zuid (Pastoor Wijnhovenpark, Sint Antoniusstraat, Mgr. Verrietstraat, Kruisstraat) vallen eronder. Door het verbod kan de politie overlastgevende groepen jongeren beter aanpakken. Het verbod is op vrijdag 15 juni ingegaan en geldt voorlopig voor drie maanden, tot 15 september.

In de loop van vorig jaar staken de problemen aan de zuidkant van het centrum de kop op. De omgeving van Paterslaan en Pastoor Wijnhovenpark klaagde over overlast en asociaal gedrag van bezoekers van de twee coffeeshops. Daarnaast was er sinds de afschaffing van het betaald parkeren, in oktober 2016, veel meer parkeeroverlast ontstaan. Er zijn toen allerlei maatregelen getroffen, zoals meer toezicht op straat – ook door de beide coffeeshops - en de aanpak van foutparkeerders.

De gemeente is in gesprek gegaan met de buurt voor een structurele oplossing. Die bleek nog niet zo makkelijk te vinden, ook omdat er verdeeldheid is onder de buurtbewoners. Een halfjaar geleden meldde de politie nog dat de overlast van rondhangende jongeren en drugshandel flink was afgenomen. De laatste maanden blijken de problemen toch weer ernstiger te zijn, waardoor burgemeester Hans Gilissen opnieuw greep naar het machtsmiddel van een samenscholingsverbod. Personen die zich schuldig hebben gemaakt aan ordeverstorend gedrag zijn in beeld bij politie en gemeente. Ze hebben een brief ontvangen van de burgemeester met een waarschuwing en de melding dat er extra op hen gelet wordt. Hans Gilissen meldde eerder dat hij niet snel wil overgaan tot een samenscholingsverbod. "Het is een zware maatregel die niet te pas en te onpas kan worden gebruikt. Het vraagt ook veel politiecapaciteit, wat ten koste gaat van ander politietaken."