Moed en IJver uit Blitterswijck viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan.
Moed en IJver uit Blitterswijck viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Foto: Myrna Hendrickx

Hoogtepunt in bestaan

Blitterswijck | Muziekvereniging Moed en IJver uit Blitterswijck bestaat dit jaar honderd jaar en organiseert in het kader daarvan een galaconcert, op zaterdag 30 juni in de schouwburg van Venray. "Dit in samenwerking met de philharmonie zuidnederland, een van de betere symfonieorkesten van Nederland", aldus een trotse penningmeester Jan Vermazeren.

Door Sven Poels

Het feestjaar van de jubilerende muziekvereniging kent een viertal activiteiten.

Penningmeester Jan Vermazeren (68), tevens tenorsaxofonist van de fanfare, somt op: "Op zaterdag 18 augustus hebben we Quiz It, een uitdagende quiz voor groepen. Op zondag 26 augustus is er een groot dorpsfeest met uitgebreide brunch en aansluitend een receptie waarin de jubilarissen worden gehuldigd en de uitslagen van de jubileumloterij en Quiz It bekend worden gemaakt. Op zaterdag 22 september organiseren we de sfeervolle avondwandeling 'Trug naor de alde Hei', dit in samenwerking met zangvereniging Erato. De wandeling zou eigenlijk al in maart hebben plaatsgevonden, maar is toen afgelast vanwege de ijzige wind."

Kers op de taart is zonder meer het galaconcert, volgende week zaterdag (30 juni) in de schouwburg van Venray. "In samenwerking met de philharmonie zuidnederland, een van de betere symfonieorkesten van Nederland", vertelt Vermazeren trots. Daarmee komt er een lang gekoesterde wens uit: "We hadden ze al eerder zonder succes uitgenodigd, maar in het kader van het honderdjarig jubileum is het nu wel gelukt. De philharmonie heeft jaarlijks een serie HAFA-concerten, unieke ontmoetingen met amateurorkesten. Van de zeven uitverkorenen komen er twee uit Limburg en daar zijn wij er één van. We hadden dus een streepje voor, waar we erg blij mee zijn."

Het concert begint om 20.15 uur en bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt verzorgd door Moed en IJver; er wordt dan onder meer Flowerdale van Philip Sparke gespeeld met als solist op trompet Ramon Wolkenfelt van philharmonie zuidnederland. In het tweede deel zijn de professionele musici aan de beurt, maar wel met een Blitterswijcks tintje: The Snow Maiden suite van Nicolai Rimsky-Korsakov staat dan onder leiding van Bart Partouns, dirigent van Moed en IJver. Verder worden er onder andere nog werken van Wolfgang Amadeus Mozart en Felix Mendelssohn gespeeld.

De voorbereiding op deze bijzondere avond is al een tijdje in volle gang. Vermazeren: "We repeteren al vanaf eind vorig jaar. Dit doen we elke maandagavond – normaal gesproken in het gemeenschapshuis in Blitterswijck, maar dat wordt momenteel grondig gerenoveerd. Daarom zijn we tijdelijk uitgeweken naar het zaaltje in jeugdhuis 't Honk. Ook hebben we enkele workshops gehad van leden van de philharmonie zuidnederland. Daarnaast hebben we onlangs een volledige zaterdag gerepeteerd. 's Morgens in groepen, na de middag met het volledige orkest."

Kwalitatief goed concert

Afgelopen maandag werd er voor de laatste keer geoefend op de vertrouwde thuisbasis. "Komende maandag repeteren we nog een keer in de schouwburg in Venray, om alvast aan de omgeving te wennen."

Er wordt niets aan het toeval overgelaten: "Het galaconcert is een van de hoogtepunten in ons honderdjarig bestaan, dus we willen goed beslagen ten ijs komen. Maar naast dat we een kwalitatief goed concert willen neerzetten, hopen we ook op veel belangstellenden. Op dit moment zijn er zo'n 150 kaarten verkocht, maar we hopen op driehonderd of liefst nog wat meer. Dat moet mogelijk zijn, want het is minstens drie jaar geleden dat de philharmonie zuidnederland in Venray heeft opgetreden. Dat alleen al zou voldoende reden moeten zijn om ons concert te
bezoeken!"

Kaarten voor de avond kosten 17,50 euro, inclusief een pauzedrankje. Bestellen kan via de website www.schouwburgvenray.nl. Meer informatie over muziekvereniging Moed en IJver is te vinden op de Facebookpagina of op de website
www.moedenijver.nl.