Gymnasium Immaculatae Conceptionis.
Gymnasium Immaculatae Conceptionis. Oude foto

Gymnasium paters

Venray | Dit is het gymnasium van de paters franciscanen dat gelegen was aan de Paterslaan, Leunseweg en Sint Anthoniusstraat. De rails van de paardentram liggen er nog, dus de foto is van net na de bouw van het internaat.

In het begin van de dertiende eeuw werd door Franciscus van Assisi de Orde van de Minderbroeders gesticht. Ze namen zich voor een dienstbare en eenvoudige manier van leven te onderhouden. In de loop der eeuwen breidde de orde zich uit. In 1635 was er in Venray een pestepidemie. Vier minderbroeders uit Weert waren op verzoek van het gemeentebestuur van Venray behulpzaam bij het verplegen van de zieken. Waar nodig konden deze paters de laatste sacramenten toedienen. In 1647 gaf het gemeentebestuur toestemming aan de gardiaan van Weert tot het vestigen van een klooster. Aan het klooster was een ruime openbare kloosterkerk verbonden, omdat het als grensklooster diende voor de zielzorg in het nabijgelegen Peelland. In 1651 werd in Venray de Latijnse school gesticht. In de beginjaren werd gewerkt met lekenleerkrachten, maar in 1793 gaf de regering te kennen dat het haar wens was om ook religieuze leraren in te zetten. Vanaf toen leverden de franciscaanse minderbroeders leraren aan de Latijnse school. De Franse overheersing bracht voor de school een grote verandering. Het gymnasium werd opgeheven en in plaats daarvan werd in de ziekenkamers van het patersklooster een 'communale secondaire' school gevestigd. Deze was geen lang leven beschoren en werd in 1810 opgeheven. In 1820 kocht de Venrayse weduwe Catharina van de Boogaert-Driessen de gebouwen en zij bepaalde bij testament dat deze teruggegeven moesten worden aan de paters.

De gemeente Venray heropende in 1837 het geconfisqueerde klooster. In 1844 kochten de franciscanen het klooster terug en namen de verplichting op zich ook de school over te nemen. In het klooster was onvoldoende ruimte en al snel werd aan de overkant een nieuw schooltje gebouwd. Het telde vier klassen, een studiezaal, vijf of zes professoren en zestig leerlingen. In 1857 kwam er een verdieping op met een recreatiezaaltje en een kapel. In 1890 werd de school uitgebreid met twee vleugels. In 1876 werd de Latijnse school in het Nederlands onderwijssysteem als gymnasium opgenomen.

Vanaf 1920 mocht het Gymnasium Immaculatae Conceptionis (I.C.), zoals het heette, zelf examens afnemen. In 1923 werden een nieuwe school en internaat aan de oude school gebouwd. Het schooljaar van 1924 telde veertig leraren en vierhonderdvijftig leerlingen, van wie er tweehonderd intern waren. In 1944 werden de school en het klooster ontruimd ten behoeve van de Duitse Wehrmacht. In september 1945 konden de school en internaat weer beginnen. In 1956 kreeg de school de naam "R.K. Lyceum voor jongens", een H.B.S. voor gymnasium, atheneum en havo. Op 23 juni 1967 werd de eerste spade in de grond gestoken voor het nieuwe Boschveldcollege. Dit werd in augustus 1969 in gebruik genomen. Het werd een streekschool voor jongens en meisjes. Op 1 augustus 1973 werd het beheer overgedragen aan de Boschveldstichting. In 1993 verliet de laatste franciscaan als leraar de school. Vanaf 1 augustus 1995 werd de school opgenomen in het Raaylandcollege. In het gebouw waren na het vertrek van de school in 1969 nog diverse organisaties gehuisvest, zoals Gilde Opleidingen, Interven College en diverse verenigingen, zoals de fotoclub en Omroep Venray. In 1999 viel het gebouw onder de slopershamer. Nu staat er het appartementencomplex De Franciscaner Poort.

Foto: Gemeentearchief collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray