Afbeelding
Foto: Gemeente venray

Bloemenlint om bijen te redden

Venray | Een bloemenlint voor bijen van Maastricht tot Mook. Het is een droom voor wethouder Carla Brugman. Deze wens sprak ze onlangs uit tijdens de aftrap van het bijensymposium in The B in Venray. "Er moet echt iets gebeuren, want het gaat de verkeerde kant op met de bij", uitte Brugman haar zorgen.

Door Willem Menting

Er zijn exact 359 bijensoorten en Brugman trekt zich het lot van de insecten erg aan. "De Maas zou een mooie leidraad kunnen zijn voor het bloemenlint. Ik roep bij dezen gemeenten op om zich aan te melden als ambassadeur van de bij." Venray is al net als de gemeente Horst aan de Maas ambassadeur en ook Waterschap Limburg zet zich in voor de bijen. Brugman roept andere gemeentes dan ook op om zich aan te sluiten als ambassadeur. "We moeten het samen gaan doen, maar het begint natuurlijk bij onszelf. Het aantal bijensoorten loopt terug en dat is kwalijke zaak. Dit doet pijn in mijn hart."

Mensen kunnen zelf makkelijk hun steentje bijdragen aan een betere bijenstand. Met lavendel in de achtertuin en ergens een beetje water is een bij al tevreden. De gemeente Venray heeft op sommige plekken al ecologische bermen. Deze bermen worden dan ook tijden niet gemaaid. Zo krijgen bloemen en andere planten vrij spel. Voor de leek kan het dan lijken alsof de gemeente de berm is vergeten te snoeien. "Dat is dus niet zo. Mensen moeten daar wel begrip voor hebben. Bijen zijn ontzettend belangrijk. Ze dragen een flinke steen bij aan bijvoorbeeld de fruitteelt." De landbouw is voor 75 procent afhankelijk van bestuiving. Een teruglopende bijenstand heeft dan ook invloed op de landbouw. Daarom bemoeit ook de Europese Unie zich met de teruglopende bijenstand. Zo stemde op 27 april het merendeel van de van de Europese lidstaten voor een verbod op gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden. Uit onderzoek bleek namelijk dat neonicotioïden bijdragen aan de teruglopende bijenstand. Toch zijn er volgens Brugman meer oorzaken aan te wijzen. "De verkaveling speelt ook een rol. Vroeger waren er veel meer kleine weilanden en akkers. De grens werd vaak aangegeven door bermen. Daar hadden de bloemen en planten, en dus de bijen vrij spel. Nu zijn er veel meer grote akkers en dus minder bermen."

Tijdens de wintermaanden loopt het bijenaantal normaliter met tien procent terug. Op ligt dat percentage in Limburg tussen de dertig en veertig. Met onder meer een bloemenlint hoopt Brugman het tij te keren. De laatste onderzoeken van de universiteit in Wageningen waren negatief. "Laten we hopen dat we betere cijfers krijgen bij nieuwe onderzoeken. Ik ben in ieder geval blij dat wij als Venray ons best doen."