Missionaris Frans van der Hoff is weer voor even in Nederland.
Missionaris Frans van der Hoff is weer voor even in Nederland. Foto: Henk Lammen

Bijkomen in Nederland

Ysselsteyn | Missionaris Frans van der Hoff is weer even in Nederland. Hier probeert hij weer op adem te komen na twee hevige aardbevingen in september in 'zijn' Mexico. Momenteel verblijft hij onder meer in een klooster in Asten en bij zijn broer Herman en zijn schoonzus Ans in Ysselsteyn. De familie van Van der Hoff zamelde geld in na de bevingen. In totaal werd er 50.000 euro opgehaald.

Door Willem Menting

Bij de tweede aardbeving op 23 september in de Zuid-Mexicaanse plaats Oaxaca werd het huis van Van der Hoff vernield. "Alles was kapot. Ook de mensen in de bergen konden geen kant op. De economie lag compleet op zijn gat en ook de infrastructuur was zwaar ontregeld. Het was echt verschrikkelijk", sprak Van der Hoff zichtbaar aangeslagen. "De mensen konden het echt niet aan. Er is veel armoede en er werd zelfs voedsel gedropt vanuit een helikopter."

In totaal zijn er volgens Van der Hoff 15.000 huizen compleet vernield. De hulp vanuit Nederlands was dan ook hard nodig. Met de ingezamelde giften werden onder meer bouwmaterialen gekocht.

Zo kon ook Van der Hoff zijn woning weer opbouwen (foto-inzet onder). Inmiddels heeft hij weer een dak boven zijn hoofd. Van der Hoff zet zich in Mexico in voor een koffiecoöperatie van kleine boeren. Ook voor die boeren gloort er inmiddels weer hoop aan de horizon. "Zij wonen bijna allemaal in de bergen. Daar kwam de hulp tergend langzaam op gang. Met de hulp van de Nederlandse giften is ook daar de bouw van nieuwe aardbevingsbestendige huizen (foto-inzet boven) begonnen."

Als de infrastructuur is hersteld en de huizen zijn herbouwd, dan de lokale bevolking er nog steeds niet. Het duurt namelijk jaren voordat de koffieplanten weer de volledige productie geven. Ook de koffiesorteermachine van het fabriekje heeft een zware klap gehad tijdens de bevingen.

Ondanks alle hulp zit de angst er bij de Mexicanen en Van der Hoff nog flink in. Er zijn inmiddels duizenden naschokken geweest en het gebied wordt vaker getroffen door hevige aardschokken. Van der Hoff woont al 38 jaar in Mexico. Zijn werk als priesterarbeider leidde in 1988 tot de oprichting van Max Havelaar-koffie. Boeren krijgen voor die koffie een eerlijkere prijs dan op de gewone markt. Bij de coöperatie zijn 2100 boeren aangesloten. Het ledenaantal daalt de afgelopen jaren. "We hebben veel oudere leden en het is fysiek zwaar werk. We hebben nu een programma opgestart om de jeugd bij onze coöperatie te betrekken. Jongeren vertrekken vaak met goede hoop naar de stad, maar daar is geen werk te krijgen." De familie van Van der Hoff trok in november van 2017 ook naar Mexico om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Ans van der Hoff vindt het belangrijk dat mensen weten dat hun hulp op je juiste plek is gekomen. "We zijn iedereen heel erg dankbaar. De mensen kunnen de steun goed gebruiken en we hebben huizen kunnen bouwen die aardbevingen kunnen doorstaan." Frans van der Hoff is blij om even in Nederland te zijn. "Hier kan ik even ontsnappen uit de hectiek. In Mexico ben ik iedere dag druk."

Afbeelding
Afbeelding