Milou Litjens:
Milou Litjens: "Alpe d'Huez was geweldige ervaring." Persfoto

"Trots op mijn moeder"

Geijsteren | Donderdag 7 juni was de dag van Alpe d'HuZes, het jaarlijks terugkerende evenement waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend de legendarische Alpe d'Huez beklommen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Veel mensen uit de agrarische sector zetten zich ook in voor deze strijd. Zij hebben zich verenigd in BIG Challenge, farmers against cancer. Onder hen ook de uit Geijsteren afkomstige Milou Litjens. Zij heeft samen met meer dan 200 BIG Challengers haar krachten met de berg gemeten.

Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst op dinsdag 5 juni kwamen fietsers, lopers, supporters en vrijwilligers van BIG Challenge op de top van de berg bijeen om hun dierbaren te gedenken. Milou was een van de sprekers daar. Zij vertelde over haar moeder die vier jaar geleden op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van galwegkanker overleed. "Ik ben trots op mijn moeder en ik hoop dat zij ook trots is op mij", zo sloot Milou haar aangrijpende en indrukwekkende verhaal af. Milou vertelde eerder dat ze van plan was drie keer lopend de Alpe d'Huez te gaan trotseren. Dat ging ze doen met niet alleen haar moeder maar ook andere dierbare familieleden die overleden zijn aan kanker, in gedachten.

Het is het tiende jaar dat BIG Challenge acte de présence geeft op Alpe d'HuZes. In al die eerdere jaren is de bijdrage van BIG Challenge aan onderzoeksgeld voor KWF aanzienlijk. Ook 2018, het jubileumjaar van BIG Challenge, wordt weer een succes. Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 5 juni werd de tussenstand bekend gemaakt. De BIG Challengers hebben deze tiende editie samen al een bedrag van € 1.001.664 bijeen gebracht voor onderzoek naar kanker. De voorlopige opbrengst van Alpe d'HuZes 2018 in het totaal is meer dan 11 miljoen. Dat is 1 miljoen meer dan in 2017. Omdat de acties doorlopen zal dit bedrag nog verder oplopen. Donderdag, om half vijf 's ochtends, ging Milou op pad voor haar eerste beklimming: 21 bochten, stijl omhoog, veertien kilometer lang. Het was nog donker, het regende en het was mistig. Na drie uur en zes minuten kwam Milou voor de eerste maal over de finish. Vervolgens ging ze met de kabelbaan weer naar het dal om daar te bus te nemen naar het startpunt. Ook de tweede klim volbracht Milou in net iets meer dan drie uur.

Milou: "De eerste beklimming ging echt fantastisch, de tweede was iets zwaarder maar nog goed te doen. Het was zo'n geweldige ervaring, de ontmoetingen en gesprekken onderweg. Het was zo mooi. Maar toen moest de laatste beklimming nog komen. En die derde en laatste beklimming was heel erg pittig, zowel fysiek als emotioneel. Ik wilde perse die drie keer volbrengen, maar het was zo zwaar. Die laatste beklimming heb ik echt op wilskracht en met ons mam in gedachten uitgelopen. Wat hielp was dat mijn vriend Ton, vanaf bocht achttien naast me heeft gefietst en me zo naar boven heeft gepraat."

Ook de familie van Milou was naar Frankrijk afgereisd om Milou te ondersteunen en samen van dit bijzondere moment te genieten. Dinsdag zei Milou nog dat ze hoopte dat haar moeder trots op haar zou zijn. Daar zal na vandaag bij niemand nog enige twijfel over bestaan.

Aan het begin van de week had Milou in totaal al 7832,87 euro bijeen gelopen.