Jubileumexpositie Odapark Venray

Venray | Odapark in Venray wijkt, sinds de eerste dag 25 jaar geleden, af in doen en laten.

Het kunstinstituut is anders dan andere. En dat blijft, zo leert de aanstaande jubileumexpositie, 'Weil ich ein Mädchen bin', met 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De expositie is tot het eind november te zien in wisselende samenstellingen van kunstenaars.

'Weil ich ein Mädchen bin' zoekt toenadering tot de mythische figuur en naamgeefster aan het park: heilige Oda. De legende vertelt dat Oda, beeldschoon en blind, geboren is aan het einde van de 7e eeuw als Schotse koningsdochter. Ze koos haar eigen weg als vrouw, leefde in isolement, was symbolisch blind voor wat de maatschappij van haar verwachtte en trok ten alle tijden haar eigen plan. Voor Odapark is zij een leidend
voorbeeld.

En nu, eeuwen later, brengt zij de thematische leidraad samen voor de tentoonstelling bij het 25-jarig bestaan van Odapark, vijf invalshoeken: blindheid, vrouw-zijn, emancipatie, vluchtelingen, vogels. Tijdens het jubileumweekend op 16 en 17 juni, waarin Stichting Odapark haar 25-jarig bestaan viert, wordt de tentoonstelling officieel geopend op zondag. Dit is alleen genodigden. Op de dinsdag erna gaat de tentoonstelling open voor het publiek en is te zien tot en met 27 november, de gedenkdag van Oda.

Tijdens deze lange periode worden diverse kunstwerken afgewisseld in de presentatie. Daarmee is de tentoonstelling bij de opening een heel andere dan die het publiek op 27 november aantreft in Odapark. Voor het geheel wordt steeds geput uit werk van 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Bovendien worden gedurende de tentoonstelling 25 verrassende activiteiten gehouden. Er verschijnt een catalogus die gepresenteerd wordt bij de finissage, de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling op 27 november. Hierin worden de werken van alle kunstenaars beschreven, zoals deze te zien zijn gedurende 'Weil ich ein Mädchen bin'.

Bij de opening van de tentoonstelling verschijnt een boek Ode aan Oda uitgegeven door de stichting Odapark ter ere van het 25-jarig bestaan. Het boek bevat 25 teksten van mensen die nauw bij Odapark betrokken zijn of zijn geweest en die in hun eigen woorden verhalen wat Odapark is voor hun. Kunstenaars, politici, bestuursleden, oprichters, vrijwilligers, mensen van provincie en gemeente Venray. Odapark is gevestigd in een voormalig theehuis, van een meisjespensionaat dat in de vorige eeuw werd gerund door de zusters Urselinen. Het staat midden in een natuurrijk park, dat gelijktijdig dienst doet als Beeldenbos vol moderne kunst; min of meer de vaste collectie van het Venrayse kunstinstituut. Het theehuis is inmiddels uitgebreid met diverse zijvleugels; in het complex in het hart van het park zijn wisselende tentoonstellingen te zien die regelmatig de nationale media halen.


Doop Rosa Renée van Wegberg

Lottum | Tijdens de opening van de Potrozenshow wordt op 17 juni de speciale nieuwe roos 'Rosa Renée van Wegberg' gedoopt.

De bekende musicalactrice en zangeres, geboren en getogen in Horst aan de Maas, is zeer vereerd en zal ook enkele nummers zingen. Ook burgemeester Hans Gilissen van Venray is net als zijn collega's in de regio uitgenodigd voor dit evenement. De nieuwe gezonde en eetbare rose roos is afkomstig van Pheno Geno Roses.

De roos met bijzondere en gezonde eigenschappen zal gedurende De week van de Potoos te koop zijn. Een deel van de opbrengst gaat naar het Goede Doel: Medicijnen door de ogen van je kind, uitgekozen door Renée. Ook wordt er een speciale rozenamuse gemaakt door traiteur Maurice Smits die eveneens de naam van de zangeres draagt. Traiteur-Kookstudio Maurice@home uit Horst gaat op 17 juni in een speciaal hiervoor ingericht paviljoen in De Rozenhof rozen- streekgerechten bereiden.

Met als ingrediënten Noord-Limburgse streekproducten zoals asperges, blauwe bessen, bloemblaadjes, champignons, IJsvogel-jenever en heide-honing en dat gecombineerd met de smaak van de roos, zoals rozenblaadjes van speciale rozencultivars van rozenveredelaar Pheno Geno. Streekkoninginnen/prinsessen uit Noord-Limburg en de Duitse grensstreek komen dan tevens gerechten met streekproducten - in combinatie met de smaak van de roos - promoten in de Lottumse toprozentuin.

Met dit bijzondere smaakevenement wil De Rozenhof Lottum de tuinroos meer bekendheid geven als duurzame en gezonde bron van geur- en smaakbeleving. Tijdens de hele Week van de Potroos zijn er voor de bezoekers van De Rozenhof elke dag speciale presentaties rondom de smaak van de roos en bovenstaande streekproducten.

Tijdens workshops zal PhenoGenoRoses de bezoekers laten ontdekken hoe een eetbare roos voelt, ruikt en smaakt. En ook wat er eigenlijk in een roos zit, hoe ze gekweekt wordt én hoe gezond een roos wel is. De eetbare rozen van PhenoGenoRoses zijn geselecteerd op een aantal stoffen (zoals vitamines en antioxidanten), op geur en smaak en op toepasbaarheid in vers en bewerkt voedsel.

Streekproducten

Tevens zullen de streekproducten-partners hun product – liefst in combinatie met rozensmaak presenteren in de rozentuin. Ook de schooljeugd van de basisscholen uit de regio komt op een 'educatieve' manier aan bod. Hiervoor zijn speciale workshops rondom de smaak van de roos en de beleving van de natuur in de biologische rozentuin. Zo'n 400 kinderen komen gedurende de Week van de Potroos naar Lottum. Het programma begint om 11.00 uur.

Deze zondag hebben alle bezoekers gratis toegang. Ook het Rozenfestival - van 10 t/m 13 augustus 2018 - staat helemaal in het teken van de smaak van de roos. De Rozenhof, centraal gelegen , maakt deel uit van het rozenfestival. Vanwege alle opbouw- en opruimwerkzaamheden voor het festival is De Rozenhof gesloten voor bezoekers van 6 t/m 10 augustus en op 14 augustus.

Voor meer informatie: www.derozenhoflottum.nl