Kermis Oirlo 'zeer geslaagd'

Oirlo | Oirlo kijkt terug op een 'zeer geslaagde kermis'. Dat meldde Mikey Ellery tijdens de dorpsraadvergadering in gemeenschapshuis De Linde in Oirlo.

De kermis vond plaats van zaterdag 12 mei tot en met dinsdag 15 mei. "Zeker op maandag en dinsdag was het erg druk. Voor de dorpsbarbecue op kermisdinsdag zijn bijvoorbeeld 178 kaarten verkocht. Een recordaantal aan verkochte kaartjes met dit jaar nog meer producten uit Oirlo en Castenray die wij gesponsord kregen van diverse lokale bedrijven", zei het dorpsraadlid.

Ook de kermismaandag, met activiteiten als jeu de boules, het kermistoernooi en een optreden van een band in D'n Terp, trok meer bezoekers dan de laatste jaren. Dat kwam onder meer ook door het feit dat veel kinderen uit Castenray direct na schooltijd deelnamen aan het kermistoernooi en aanschoven voor de gratis pannenkoeken die die dag voor hen werden geserveerd door de dorpsraad van Oirlo. "Hun ouders kwamen daardoor ook naar de kermis in Oirlo, zij schoven later aan", wist vicevoorzitter Anita Emonts te vertellen. "Het is een leuk initiatief, dat de kermis zeker naar een hoger level heeft getild. Castenray bakt al jaren op maandagmiddag gratis pannenkoeken voor de kinderen, wij hebben dit bij hen gezien. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. In combinatie met het kermistoernooi dat wij in samenwerking met de kermisexploitanten organiseren krijgen we een win-winsituatie. Want samen moeten we eraan werken om de kermissen meer leven in te blazen." Wel is er een aandachtspuntje. Vanwege Hemelvaart waren de wegen al vanaf woensdag 9 mei 15.00 uur door de gemeente afgesloten, terwijl de kermis pas op zaterdag begon. "Erg vroeg inderdaad, maar het kon helaas niet anders", vertelde Anita Emonts. "De omleidingsroutes zijn wel een punt van aandacht. Die waren niet altijd even duidelijk aangegeven, waardoor sommige bedrijven moeilijk bereikbaar waren. Tevens zal in de kermisevaluatie aandacht zijn voor de fietsen die voor de hekken stonden, want de hulpdiensten moeten er natuurlijk wel door kunnen als er een calamiteit zou zijn."


Beleef het schuttersgevoel

Venray | Tijdens lezingen, presentaties in ontmoetingen horen gildes vaak: wat is dat schuttersgevoel nu en wat maak je mee op zo'n Oud Limburgs Schuttersfeest? Het toverwoord is beleving, een beleving, die niet na te vertellen is als je er nooit bij bent geweest. Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray doet daarom een speciaal aanbod. Het gilde wil een zestal personen aanbieden om gratis mee te gaan naar het Belgische Raam om het Oud-Limburgs Schuttersfeest op 1 juli mee te maken. Geïnteresseerden wordt verzocht voor zondag 17 juni reageren via e-mail info@zandakker.nl.