'Brandweerzorg dramatisch slecht'

VENRAY | Harrie van Oosterhout (VVD) hekelde vorige week in een commissievergadering de ondermaatse brandweerzorg. "Het is heel bedroevend wat Venray aan brandweerzorg krijgt", zei Van Oosterhout. Zijn uitlatingen zijn opvallend omdat de VVD'er voormalig commandant is van de Venrayse brandweer.

Door Henk Willemssen

Van Oosterhout uitte zijn ongenoegen naar aanleiding van de jaarrekening en begroting van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De VVD-fractieleider is er zelf werkzaam als manager brandweerzorg. De gemeente Venray beschikt over een uitgestrekt grondgebied en heeft slechts één brandweerkazerne aan de Acaciastraat in Venray-zuid. Toch moet de gemeente per saldo meer gaan betalen aan de Veiligheidsregio omdat alle tarieven per inwoner gelijk zijn getrokken. "De dekking is dramatisch voor Venray in vergelijking met andere gemeenten", aldus Van Oosterhout. "Als tegenprestatie zou ook de brandweerdekking geharmoniseerd moeten worden."

Burgemeester Hans Gilissen meldde dat Venray er inderdaad op achteruit is gegaan. "Door de nieuwe verdeelsleutel moeten we meer betalen terwijl de baten of effecten niet zijn gestegen. We hebben hier ernstig bezwaar tegen gemaakt. Dat is een hele discussie geweest. Venray heeft de pech slechts over een kazerne te beschikken. Terwijl andere vergelijkbare gemeenten wel drie, vier of soms wel vijf kazernes hebben." Gilissen moest Van Oosterhout gelijk geven. "De dekking is in Venray ver beneden de norm. Gelukkig krijgen we wel hulp van andere brandweerdistricten. Zo wordt Vredepeel bediend vanuit De Rips, een deel van Ysselsteyn vanuit Deurne en Wanssum en Blitterswijck krijgen steun uit Bergen. Dat geeft wel iets van compensatie. Maar er moet meer gebeuren dan dat alleen. Daar ben ik volop mee bezig."

Enkele fracties stelden vragen over de Risk Factory. Dit is een nieuw educatiecentrum voor veiligheid in de voormalige brandweerkazerne aan de Nijmeegseweg in Venlo. "De brandweer gaat niet meer naar de scholen toe, maar de leerlingen komen naar de Risk Factory waar ze een compleet pakket krijgen aangeboden", meldde ambtenaar Karin Penders. "Schoolbestuur SPOV wil ook gaan deelnemen aan het programma. Er wordt een bijdrage gevraagd van 7 euro per leerling." Tino Zandbergen (Venray Lokaal) vond het een goed initiatief. Hij stelde wel voor de Risk Factory na een jaar te evalueren. "Want we willen weten of ze doelen zijn gehaald en wat de effecten zijn geweest." Hans Gillissen zegde de evaluatie toe.