Oirlo en Castenray willen wensbus

Oirlo- Castenray | Het is een grote wens van de dorpsraden van Oirlo en Castenray: een Wensbus of –taxi voor beide dorpen. Tevens bekijken ze of het mogelijk is om gezamenlijk een duofiets aan te schaffen.

"Zo'n fiets kost rond de 8000 euro", vertelde het Oirlose dorpsraadlid Albertine Steeghs tijdens de gezamenlijke vergaderingen van de dorpsraden in De Linde in Oirlo. "Voor veel mensen die thuis zitten en niet meer zo mobiel zijn, is dat een enorme uitkomst. Met hulp van een vrijwilliger of een mantelzorger kunnen ze dan lekker buiten fietsen."

De Wensbus is een voorziening die bedoeld is als aanvulling op het openbaar vervoer in zogeheten openbaar-vervoer-arme' regio's.

De werkwijze wijkt af van die van het openbaar vervoer omdat de Wensbus van deur tot deur rijdt. Dat moet natuurlijk ook omdat de doelgroep (ouderen, mindervaliden, schoolkinderen) soms niet in staat is om het aansluitpunt (als dat er al is) te bereiken.

De wensbus wordt door vrijwilligers georganiseerd en door vrijwilligers gereden. In dorpen als Wanssum, Merselo, Vredepeel en Ysselsteyn rijdt de wensbus of –taxi al, met steun van de provincie "We zijn momenteel alle mogelijkheden aan het uitzoeken en een commissie aan het vormen die de kar wil trekken. Er hebben zich wel al veel vrijwilligers gemeld die willen rijden", meldde dorpsraadvoorzitter Bert Arts van Castenray. "De wensbus staat hoog op onze agenda, zeker met het oog op de toekomst en de vergrijzing in beide dorpen."

Datzelfde geldt voor de duofiets, stelde vicevoorzitter Anita Emonts van dorpsraad Oirlo.

"Over de proefrit met de duofiets was iedereen erg enthousiast. Zowel met de duofiets als de wensbus of -taxi willen we zo snel mogelijk starten. Zeker ook vanwege de plannen met het zorghuis in Castenray."