Dorpsraad Oirlo zoekt versterking

Oirlo | De dorpsraad van Oirlo is op zoek naar versterking. Dat meldde vicevoorzitter Anita Emonts tijdens de dorpsraadvergadering in gemeenschapshuis De Linde. Om verschillende redenen zijn drie leden (Manon Jansen, Jolanda van der Broeck en Hans Bosch) gestopt.

"Met het stoppen van deze drie zeer waardevolle krachten komen er belangrijke stoelen vrij", vertelde Emonts. "Manon Jansen was verantwoordelijk voor het penningmeesterschap, Hans Bosch zet zich in voor de ouderen en de zorg en Jolanda van der Broeck is verantwoordelijk voor het secretariaat. Zij blijft deze stoel nog tot de zomerstop bezetten. Maar met Yvon Peters heeft zich wel al iemand gemeld die lid wil worden. Yvon is bijna 18 jaar, jong, enthousiast en heeft ook politieke ambities. Daarmee hebben we gelukkig dus een stoel ingevuld."

De dorpsraad is voor de invulling van de andere twee posities onder meer in gesprek met inwoners van het dorp op wie in 2016 voor de dorpsraadverkiezingen is gestemd, maar die toen niet in de dorpsraad kwamen. "Hopelijk levert dat succes op, want we kunnen meer helpende handen goed gebruiken", aldus Emonts.


Aanvullende maatregelen op schoolfietsroute

Oirlo | De gemeente Venray gaat aanvullende maatregelen nemen om de schoolfietsroute tussen de dorpen Castenray en Oirlo nog veiliger te maken.

In de afgelopen jaren zijn er al tal van verkeersmaatregelen genomen om de veiligheid op het traject te vergroten. Uit onlangs gehouden snelheidsmetingen blijkt echter dat er nog altijd te hoge snelheden worden gemeten buiten de bebouwde kom, met name tussen de Tunnelweg en Heesakker in Oirlo, en binnen de bebouwde kom van Oirlo tussen Onder de Linden en Hogeweg. Daarom wordt op de T-splitsingen Castenrayseweg-Klein Oirlo, Castenrayseweg-Heesakker en Castenrayseweg-Rosakker snelheidsremmende verkeersplateaus aangelegd of aangepast en wordt het wegprofiel op een deel van de Hoofdstraat (tussen De Linde en De Ruif) versmald van 6,5 naar 5,5 meter en ingericht als een 30 km-zone. De drempel bij de dorpsingang verdwijnt en wordt vervangen door klinkers.

Tevens komt er een inhaalverbod (doorgetrokken streep) op de Castenrayseweg in de bocht met T-kruising met de Molenhoek en wordt de Roffert fysiek afgesloten door een uitneembare paal te plaatsen. De Roffert, tussen de Tunnelweg en de Castenrayseweg, wordt ingericht als een fietspad. "Er komen borden en de paal moet zorgen dat er geen automobilisten de Roffert meer in rijden", meldde verkeerskundige Sven Niewerth van de gemeente Venray. Hij was samen met zijn collega Jacob Beens naar de dorpsraadvergadering van Oirlo en Castenray gekomen om de plannen toe te lichten. Ook rondom het schoolplein worden extra maatregelen genomen, mede vanwege de ervaringen van ouders en kinderen, die in een enquête onder meer melden dat zowel het verkeersgedrag rond school als het fietsparkeren bij school verbetering behoeft. Daarom komt er een bredere uitstapmogelijk bij de huidige Kiss & Ride en wordt er voor ouders een fietsstalvoorziening gerealiseerd. Bovendien blijft er aandacht voor verkeerseducatie. "Want elk jaar komen er natuurlijk nieuwe leerlingen en nieuwe ouders naar de school", zei Jacob Beens. "Het is belangrijk om de aandacht te blijven vestigen op de verkeersveiligheid onderweg en rondom school." Want je kunt tal van maatregelen nemen, zoals het instellen van een gewenste rijrichting rondom school, maar als ouders, opa's of oma's of andere verkeersdeelnemers zich er niet aan houden, dan houdt het op. Het blijft natuurlijk mensenwerk."

Vicevoorzitter Anita Emonts is blij met de maatregelen. "Vier jaar geleden heeft de basisschool het Verkeerslabel ontvangen. In 2017 werd aan dorpsraad Oirlo het verkeersveiligheidslabel voor het verkeersveilige dorp uitgereikt. Verkeersveiligheid blijft een lastig verhaal, maar wel een zeer belangrijk item. In samenwerking met gemeente en VVN hebben wij de laatste jaren veel goede stappen kunnen zetten. Het gedrag, dat 90 procent van de veiligheid bepaalt, kunnen we niet geheel beïnvloeden. We zien hoe veiliger een omgeving wordt hoe kritischer men wordt om de laatste puntjes op de 'i' te zetten." Emonts is trots op haar dorpsgenoten. "Het kritisch mee blijven denken is een pre om de dorpen zo veilig mogelijk te maken en te houden."


Informatiebord op crashplek

Overloon | Op 24 maart 1945 maakte een Stirling, een Brits oorlogsvliegtuig, een noodlanding op het Overloons Vlak, dicht bij de boerderij van de familie Albers. Vorige week maandag plaatste de Werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer een infobord op de crashplek.

Op 24 maart 1945 steeg een vloot van ruim 1.600 transport- en meer dan 1.300 zweefvliegtuigen op vanaf bases in Frankrijk en Engeland. Het doel waren landingzones op de rechter Rijnoever in Duitsland. Dit was het begin van de operaties Varsity en Plunder die tot doel hadden een geallieerde overtocht over de Rijn mogelijk te maken.

De zweefvliegtuigen werden door deze Stirlings afgeleverd boven de landingszone bij Hamminkeln bij de stad Wesel. In de omgeving van Wesel werd een van de Stirlings op de terugweg door 'Flugzeug Abwehr Kanone' geraakt. Een granaat ontplofte in de romp en verwondde drie bemanningsleden. Twee motoren aan een zijde van het vliegtuig vielen uit en er moest een plaats gevonden worden om een noodlanding uit te voeren.

De Australische piloot Henry Poleman Vanrenen maakte even later een perfecte buiklanding in het Overloonse Vlak, nabij de boerderij van de familie Alders. Dit was destijds al bevrijd gebied. In opdracht van en samen met de familie Albers heeft de werkgroep het infobord geplaatst.

Op twee locaties in Vierlingsbeek komen ook nog dergelijke borden.