Een zwarte dag voor Leunse club

LEUNEN | Leunen heeft de vrije val niet kunnen stoppen. In de laatste negen competitieduels werd al niet meer gewonnen, waardoor de oranje-witten afzakten naar de voorlaatste plaats. De gehoopte ommekeer bleef in de nacompetitie uit. Na het 1-2 thuisverlies tegen BVV'27 had het Leunse kamp nog een sprankje hoop. Door de 4-0 nederlaag daalt Leunen definitief af naar de vijfde klasse.

Door Henk Willemssen

In 2013, bij de viering van het vijftigjarig bestaan, ondergingen de oranje-witten hetzelfde lot. Toen was de vijfde klasse nog niet de kelder, want er zat nog een zesde klasse onder. Die is inmiddels afschaft waardoor Leunen nu voor het eerst in de historie uitkomt op het allerlaagste niveau. Een hard gelag voor de club die vele topjaren meemaakte in de vierde en derde klasse. De laatste tien jaar is de prestatiecurve gedaald. "Het is triest. Dit doet echt pijn", zei voorzitter Rob Hendrix zondag op het sportpark in Blitterswijck waar de degradatie een feit werd. "Een club als Leunen hoort in de vierde klasse thuis. En ik ben ervan overtuigd dat we ooit terugkeren. We zitten nu in een dal en ik weet niet hoe diep het is. Ik blijf positief. Misschien doen we volgend seizoen weer bovenin mee en strijden om promotie. Maar het kan ook een paar jaar langer duren." Volgens Rob Hendrix is de degradatie niet alleen te wijten aan een gebrek aan kwaliteit. "We hebben veel blessures en daardoor veel wisselingen in het elftal gehad. Het is ook een mentale kwestie. Ik mis beleving en de absolute wil om te winnen. We moeten weer terug naar de basis."

De teloorgang van de Leunse voetbalclub is vooral te wijten aan de grote uittocht van de beste voetballers. Dirk van Enckevort, Dani Litjens, Jarno en Jesse Peeters en Jeroen Vullings zijn in Venray tot de hoofdmacht doorgedrongen. Frits Lucassen voetbalt al vele jaren bij SSS'18 en Freek Thoone begint na de zomer aan wellicht zijn laatste voetbaljaar bij AWC in Wijchen. Daarnaast spelen Tim Gielens en Gijs Timmermans in de hoogste jeugdteams van Venray en Volharding. Daarmee komt de teller op negen. Vorig jaar werd een vergeefse poging ondernomen enkele uitgezworven spelers te laten terugkeren op het oude nest. Michel Baltissen, bestuurslid technische zaken, meldt dat de kans ook nu vrij klein is. "We hebben een paar spelers gepolst. Maar ze willen nog zeker een jaar bij hun club blijven. Er komen veel jeugdspelers over, daarmee moeten we verder."