De kinderen staan te wachten tot ze op examen mogen.
De kinderen staan te wachten tot ze op examen mogen. Foto:

Fietsexamens door Venray

Venray | Zo'n 400 kinderen fietsen deze week door de straten van Venray voor het fietsexamen. De basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 van de verschillende scholen legden hun examen af op dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdagochtend. Komende dinsdag staat het fietsexamen op het programma in Wanssum.

Martin Wijnhoven is via Veilig Verkeer Nederland (VVN) betrokken geraakt bij de fietsexamen in Venray. Volgens hem slaagt zo'n 3 procent niet voor het examen. "Gelukkig kunnen zij vrijdagochtend wel een herexamen afleggen." De voornaamste oorzaak van het zakken is volgens Wijnhoven dat er simpelweg te weinig wordt geoefend. "Ik hoor wel eens van ouders dat ze geen tijd hebben, maar het is toch wel echt belangrijk. Als je de route twee keer gefietst hebt, gaat het een stuk makkelijker met het examen."

Ook krijgen de leerlingen op school les over diverse verkeerssituaties en er is ook een theorie-examen. "We hebben drie keer per jaar overleg met de scholen. Iedere school heeft zijn eigen verkeersouder. Ook de route is ruim op tijd bekend."

Natuurlijk kan ook het fietsexamen niet zonder vrijwilligers. Als bestuurslid van de Stichting Fietsvierdaagse Venray heeft Wijnhoven de samenwerking opgezocht. "In totaal zijn er zo'n twintig vrijwilligers van de fietsvierdaagse bij het fietsexamen betrokken. Zij staan op de diverse controleposten." Aan het einde van de dag weten de examenkandidaten of ze geslaagd zijn. Afgelopen dinsdag kregen vijf kinderen slecht nieuws. Zij haalden het niet en gaan vrijdag voor de herkansing.