Ell Jans (links) en Marly Seegers kijken al uit naar het grootste wandelevenement van Nederland.
Ell Jans (links) en Marly Seegers kijken al uit naar het grootste wandelevenement van Nederland. Foto: Henk Lammen

"We gaan vier dagen genieten!"

Wanssum | Ze zochten eigenlijk iets voor een leuk dagje uit. En het werd uiteindelijk de deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse van 17 tot en met 20 juli. Voor Ell Jans (61) uit Wanssum en Marly Seegers (54) uit Horst wordt het de eerste keer dat ze deelnemen aan dit mammoetevenement. Voor Seegers wordt het vooral een enorme uitdaging. Zij gaat vier keer 30 kilometer in haar rolstoel afleggen.

Door Henk Lammen

Ell en Marly leerden elkaar kennen via het 40-jarig jubileum van De Zonnebloem afdeling Venray. Samen tekenden zij voor de totstandkoming van het jubileumboekje. Later bundelden zij de wensactiviteiten van Zonnebloemgasten in een verhalenbundel. Die samenwerking mondde uit in een nieuwe, hechte vriendschap. Deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse stond al langer op het wensenlijstje van Seegers. "Ja, die had ik vroeger graag willen lopen. Maar ja, ik had nooit tijd. Nu heb ik tijd genoeg, maar kan ik niet meer lopen." Ze zegt het zonder enige vorm van wrok, want ze geniet van haar leven. Ondanks haar handicap. Ell Jans was uiteraard de aangewezen persoon om als buddy te fungeren tijdens de Vierdaagse Nijmegen. Samen maken ze deel uit van een groep X-toppers. De X staat voor eXtra: extra begeleiding, extra faciliteiten en extra service. Voordat de kogel definitief door de kerk ging, was er eerst goed overleg. "Ik zag alleen maar bezwaren", lacht Ell, "terwijl Marly alleen maar in mogelijkheden dacht." In januari gingen ze samen aan de wandel. Eerst 12 kilometer, later 17 en al snel 20. Eind februari gaven ze zich op voor het wandelevenement. Marly: "We hebben eerst gekeken of het wel haalbaar was voor ons. Al gauw bleek het geen probleem te zijn." Ell vult aan: "Oefening baart kunst hè." Nu zitten ze midden in een serieuze voorbereiding. Komend weekend gaan ze samen de beroemde Zevenheuvelenweg in Groesbeek trotseren.

Ieder jaar doen er inwoners van Venray mee aan de vierdaagse

Deelname van Marly ziet Ell vooral in een breder perspectief. "Het zou mooi zijn als meer mensen met een handicap zo'n uitdaging aangaan. Ze kunnen vaak meer dan ze denken. Waar een wil is, is een weg. Als maatje vind ik het heel fijn om haar te stimuleren. En samen de strijd aan te gaan. Want het is, hoe je het ook wendt of keert, een avontuur voor ons beiden. Wandelen, maar ook samen slapen op een veldbedje in een tent op een sportaccommodatie. Het vergroot in ieder geval het saamhorigheidsgevoel in onze groep enorm." Marly gaat inmiddels vaker ook alleen op weg. Vanuit Horst naar Venlo, Maashees, zelfs Roermond was al een keer de eindbestemming. "Ik ging eigenlijk kijken voor een jas, maar kwam zonder een thuis", lacht ze. Ell en Marly hebben de grootste schik met elkaar. Tijdens hun wandelsessies delen ze hun lief en leed. Praten over koetjes en kalfjes, de leuke maar ook minder prettige dingen in het leven. "Het sociale aspect is minstens zo belangrijk als het wandelen." Dat ze de Vierdaagse Nijmegen gaan voltooien, staat buiten kijf. Op de slotdag worden de deelnemers binnengehaald op de Via Gladiola. "Dat lijkt ons geweldig, met familie, vrienden en bekenden langs de kant. We krijgen in ieder geval gladiolen. En voor de rest is het gewoon vier dagen genieten. En doorzetten."