Merselo zoekt steun voor school

MERSELO | De verplaatsing van basisschool De Lier naar het sportpark is al drie jaar een heet hangijzer in Merselo. De dorpsraad wil dat de knoop nu snel wordt doorgehakt. Op woensdag 20 juni is er een open discussieavond voor alle dorpsbewoners in zaal 't Anker.

"De komende weken moet er duidelijkheid komen. Met wordt een 'go' of een 'no go'", zei dorpsraadvoorzitter John van Dijck donderdag tijdens de dorpsraadvergadering. Naast een financieel tekort van vier ton, lijkt Merselo verdeeld over de noodzaak van de verhuizing. Bij buurtbewoners van sportpark De Vloet bestaat vrees voor overlast. Andere Merselonaren zien het nut van de verplaatsing niet in. "Want de school heeft toch altijd op die plek gestaan."

Na een impasse zijn dit voorjaar de onderhandelingen met de gemeente weer vlotgetrokken. John van Dijck vindt dat er niet langer gewacht kan worden. "We moeten laten zien dat het hele dorp erachter staat. Zo niet, dan stoppen we ermee. In de afgelopen drie jaar is er geen onderhoud meer uitgevoerd aan het oude schoolgebouw. Er moet daarom duidelijkheid komen. De dorpsraad staat 100 procent achter de verplaatsing."

Ook blijkt uit een peiling onder de ouders dat ze de komst van een nieuwe school bij verenigingsgebouw D'n Hoek steunen. Het project vergt een investering van ruim 2 miljoen euro. Renovatie van het huidige schoolgebouw zou bijna net zo duur uitvallen. Het voordeel van de verhuizing is dat de school straks gebruik kan maken van de voorzieningen van het verenigingsgebouw en het sportpark.


'Betere fietspaden in buitengebied'

VREDEPEEL | De dorpsraad van Vredepeel pleit voor betere fietspaden in het buitengebied. De fietsverbinding van Vredepeel naar zowel Merselo als naar Venray is onder de maat.

Donderdag tijdens de gezamenlijke vergadering met Merselo haalde dorpsraadlid Tiny Classens het fietspad langs de Beekweg aan. Het maakt onderdeel uit van het fietsknooppunt. "Het is vrij smal en er kan nog maar aan één kant worden gefietst. Eigenlijk zou het fietspad aan de andere kant van de Beekweg weer gebruikt moeten kunnen worden. Het fundament ligt er nog." Jaren geleden werd het fietspad aan de noordzijde van de Beekweg aan het verkeer onttrokken. Het is inmiddels op veel plaatsen overwoekerd door het groen. De dorpsraad pleit voor meer vrijliggende fietspaden en gaat de kwestie aankaarten in het dorpsradenoverleg. "Om te kijken wat de behoefte is en of we als dorpen de krachten kunnen bundelen", zei dorpsraadvoorzitter John van Dijck van Merselo. "Om zo mooiere en betere fietspaden te krijgen."


Mfc Vredepeel vordert gestaag

VREDEPEEL | De bouw van het multifunctioneel centrum (mfc) in de kerk van Vredepeel vordert gestaag. "Het gaat voorspoedig. De aannemer zal begin november het gebouw opleveren", zei voorzitter Toon van Hoof van de werkgroep Nieuwe Balans donderdag in de gezamenlijke dorpsraadvergadering van Merselo en Vredepeel.

Begin januari zijn de werkzaamheden van start gegaan. Op woensdag 11 april legden burgemeester Hans Gilissen en wethouder Anne Thielen gezamenlijk de eerste steen voor de nieuwbouw.

Dorpsbewoners hebben inmiddels al duizend vrijwilligersuren in het bouwproject gestopt. "Nog voor de zomervakantie gaat het dak erop en de vloer erin", vertelde Van Hoof. Daarna kan de afwerking beginnen. Het buitenterras kan pas later worden aangelegd zodra het oude gemeenschapshuis begin volgend jaar is gesloopt. Het mfc vergt een investering van 1,2 miljoen euro. Het bouwplan is nog in een gunstige periode aanbesteed. "Ik denk dat we nu anderhalf tot twee ton duurder zouden uitzijn", aldus Van Hoof. Om de exploitatie laag te houden wordt het gebouw volledig energieneutraal. In plaats van een gasaansluiting komen er pompen voor aardwarmte.


Geen volledige toegang De Brier

LEUNEN | Er komt toch geen volledige vierzijdige aansluiting van bedrijventerrein De Brier. Uit verkeerskundig en ruimtelijk oogpunt blijkt het niet mogelijk het verkeer uit zuidelijke richting (Leunen/Castenray) direct vanaf de Leunseweg te ontsluiten.

Om De Brier te kunnen bereiken zal het verkeer uit Leunen, net zoals nu, via de Acaciastraat moeten omrijden. De gemeenteraad nam in december 2017 een motie aan en droeg het college op bij de provincie te pleiten voor een complete ontsluiting van De Brier via de Deurneseweg (N270). Uit onderzoek van verkeerskundig bureau Sweco blijkt dat de vierde tak niet goed inpasbaar is. Het gevaar bestaat dat er een wachtrij ontstaat voor de stoplichten waardoor de doorstroming stagneert. Bovendien moet er grond worden aangekocht.

Momenteel kan alleen het autoverkeer uit oostelijke richting via de afrit van de N270 De Brier bereiken. In de nieuwe situatie komt daar het verkeer uit westelijke richting (Ysselsteyn/Deurne) bij.

Zoals bekend wordt – op aandringen van de dorpsraad van Leunen – het viaduct over de Leunseweg niet gesloopt. Het verkeer uit westelijke richting neemt nu de afslag via de Zuivelweg. Die komt in de nieuwe situatie te vervallen. Het verkeer vanuit Deurne krijgt een nieuwe afrit naar de Leunseweg vlak tegen het zuidelijke talud van het viaduct aan. Er komt een kruispunt met slimme verkeerslichten. De rotonde net aan de noordkant van het viaduct, vlak bij medisch centrum

Wieënhof, verdwijnt. Ook hier komt een kruispunt met verkeerslichten. Volgens de gemeente is de driezijdige ontsluiting van De Brier het maximaal haalbare.