De kinderen, met rode handen, op de foto met Kimberley Xhofleer (rechts staand).
De kinderen, met rode handen, op de foto met Kimberley Xhofleer (rechts staand). Foto: Henk Lammen

Actie tegen kindsoldaten

Ysselsteyn | Bij het Jeugd Ontmoetingscentrum (JOC) in Ysselsteyn werd vorige week vrijdag een presentatie over vluchtelingenwerk en kindsoldaten gegeven. Kimberley Xhofleer, die meedoet aan de landelijke finale van de Miss Grand Netherlands, verzorgde samen met Vluchtelingenwerk Nederland de presentatie. Zij hadden kinderen uit groep 8 van basisschool Sint Oda uitgenodigd in het jeugdontmoetingscentrum.

door Simone Swinkels

Voor het project Bekend maakt bemind reist Vluchtelingenwerk Nederland door heel het land om kinderen en volwassenen meer te laten weten over vluchtelingen en asielzoekers. Tijdens dit project wordt er een presentatie gegeven over Vluchtelingenwerk Nederland, maar ook een ervaringsdeskundige komt aan het woord. Malek, een vluchteling uit Syrië, vertelt zijn verhaal. Omdat de presentatie plaatsvindt bij het JOC en dicht in de buurt van het Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, wordt er op het einde ook nog een presentatie gegeven over kindsoldaten. De kinderen van de basisschool beginnen met een kleine fietstocht naar het Duitse kerkhof. Kimberley Xhofleer bijt het spits af en vertelt waarom zij Vluchtelingenwerk Nederland naar Ysselsteyn heeft gehaald. Ze doet mee aan een Miss Grand, een missverkiezing met een maatschappelijke taak. "Ik vind het leuk om op het podium te staan en om te dansen, maar ik vind het ook belangrijk dat ik iets kan doen voor de maatschappij. Miss Grand doet mee aan de campagne Stop The War and Violence en dat vind ik wel bijzonder aan een missverkiezing", vertelt ze. Kimberley kwam in contact met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland. "Dit project sluit daar goed bij aan."

Nadat Xhofleer aan de kinderen heeft uitgelegd wat de bedoeling van de middag is, krijgt een vertegenwoordigster van Vluchtelingenwerk Nederland het woord. Er wordt een kleine quiz gehouden om te kijken wat de kinderen allemaal weten over vluchtelingen in ons land. Nadat Vluchtelingenwerk Nederland heeft uitgelegd wat de organisatie doet in Nederland, vertelt vluchteling Malek zijn indrukwekkend verhaal. Malek is een paar jaar geleden gevlucht uit Syrië en kwam zo in Nederland terecht. Hij vertelt, in prima Nederlands, dat hij gevlucht is voor de oorlog. "Ik vind het ergste van een oorlog dat de kinderen de meeste klappen krijgen," zegt hij een paar keer in de presentatie. Hij vertelt over zijn boottocht van Turkije naar Griekenland en ook zijn tocht van Griekenland naar Italië: "Ik heb vier en een halve dag in een container gezeten met nog wat mensen. Ik was bijna dood toen we werden gevonden door de Italiaanse politie. Daarna werden we weer teruggestuurd naar Griekenland." Malek wordt emotioneel als hij vertelt over zijn twee jonge dochters. Zijn trots. "Voor hen doe ik dit. Dat ook zij een goede, maar vooral veilige toekomst hebben."

Tot slot vertelt Sjoerd Ewals van het JOC over kindsoldaten, hun functie en waarom het nog zoveel voorkomt. Het JOC heeft een actie, waar ze zoveel mogelijk rode handen inzamelen om kindsoldaten tegen te gaan. De kinderen, docenten en organisatoren maken hun hand rood en drukken deze in het boek waar alle handen worden verzameld. In Ysselsteyn liggen om en nabij 1400 kindsoldaten, de jongste is 14 jaar oud.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding